روانکاویروان درمانی فردیزوج درمانی

ابراز احساس ها

ابراز احساس ها

ابراز احساس ها کلمه عاطفی مناسب (واژه کلیدی)
کلیدی بودن به معنی مناسب بودن برای بیان عاطفه موردنظر است. اولین گام در بیان احساس ها، انتخاب یک واژه کلیدی است که حالت عاطفی شما را توصیف می کند: افسرده، عصبانی، مقصر، نگران و غیره. احساسات که در ادامه می‌آید، می‌تواند مفید باشد.

واژه‌های مشخص کننده

یک کلمه نمی تواند هیجان شما را به صورت کامل بیان کند. باید کلمه مناسب کلیدی خود را بسط دهید تا منظور شما را مشخص سازد و شدت احساس های شما را شرح دهد. مدت، زمینه و هر گونه اطلاعاتی را که به همسرتان کمک خواهد کرد احساس شما را دقیقاً بفهمد به او بگویید.

۱. تعریف. موقعی که لیلا می گوید آشفته منظورش این است که خیلی نگران و هراسان است. موقعی که همسرش لیلا می گوید آشفته منظورش این است که احساس عصبانیت و ناراحتی می‌کند. باید کلمه ی کلیدی مناسب خود را برای روشن شدن منظورتان تعریف کنید. از نشانه هایی که
منظورتان را روشن می‌کنند، استفاده کنید: من دلخورم…..، رنجورم…..، تحت فشارم…..، احساس افسردگی، غم و تنهایی میکنم به هیچ کاری اشتیاق ندارم، در مورد شغل نگرانم…..، نگران از اینکه شرکت خوب عمل نکند و مرا اخراج کند.

۲.شدت. برای بیان شدت احساس های خود از واژه‌ها یا مترادفات مشخص کننده استفاده کنید. اگر کمی عصبانی هستید، بگویید کمی یا به صورت جزئی و از مترادف هایی که عصبانیت متوسط را نشان می دهند مثل دلخور و رنجور، استفاده کنید. اگر به شدت عصبانی هستید، به همین صورت بگویید یا از واژه های مترادفی استفاده کنید که شدت عصبانیت شما را به صورت روشن بیان می کنند: مثلاً عصبانی، خشمگین، خشمناک.

۳.مدت. توضیح دهید که چه مدت این احساس را داشتید: تمام طول زندگی ام، از هفته ی گذشته، از امروز صبح که بیدار شدم. بیان احساس ها در یک چارچوب زمانی به همسرتان کمک می‌کند تا میزان جدی بودن یا شدت احساس های شما را بفهمد.

۴. علت و زمینه. از این که بگویید همسرتان باعث همه ی احساس های شما است، جدا خودداری کنید:
• تو مرا اینگونه عصبانی کردی.
• نگرانی من به خاطر ولخرجی های تو است.
• تو تمام مدت مرا اینجا رها کردی و من افسرده شدم.

اغلب تمایل دارید که به خاطر هر گونه احساس منفی خود، همسرتان را سرزنش کنید، به خصوص اگر احساس های منفی شما به طور مستقیم ناشی از یک عمل ناعادلانه یا بی ملاحظه ی همسرتان باشد، اما سرزنش کردن هرگز مشکلی را حل نمی‌کند. موقعی که همسرتان را به عنوان مسبب ناراحتی خود معرفی می کنید، اما فقط سرزنش شما را می شنود نه احساس ناراحتی شما را. در این صورت همسرتان به جای حل مشکل یا همدلی کردن با شما، حالت دفاعی به خود می گیرد. بهتر است برای بیان احساس های خود موقعیت مناسبی را انتخاب کنید، تا بدون نسبت دادن سرزنش یا مقصر کردن او، زمینه ای را که احساس های شما در آن به وجود آمده است توصیف کنید.

• بعد از آنکه ظرف‌ها را شکستی، احساس عصبانیت کردم
• موقعی که اخطار برای چک بی محل از بانک دریافت کردم، خیلی ناراحت شدم.
• موقعی که امروز در خانه تنها بودم، شروع به احساس افسردگی کردم

۵. سوابق پیشین. اغلب اوقات در میان گذاشتن اموری که احساس مورد نظر را به خاطر شما می آورند سودمند است.
• این احساس مثل همان احساسی است که اولین زنم، مرا ترک کرد
• وقتی لیسانس قبول شدم، این گونه سراسیمه شده بودم
• من به یاد می آورم وقتی که مادرم در بیمارستان بود، چنین احساسی داشتم

۶. ترکیب همه موارد قبلی. تینا به صورت زیر همه موارد قبلی را به صورت یکجا انجام داده است. من خیلی احساس عصبانیت می کنم (واژه مناسب کلیدی). من آشفته و مایوسم و احساس می‌کنم که واقعاً تحقیر شده ام (تعریف). این سفر مرا داغون کرد (شدت). لحظه ای که فهمیدم فراموش کردی که بلیت رزرو کنی (مدت)، احساس بدی به من دست داده، درست مثل موقعی که خواهرم در جشن تولدم شرکت نکرد (سابقه پیشین). وقتی چیزی را که روی آن حساب باز کرده بودم بدست نیاوردم، (زمینه)، واقعا ضربه سختی به من وارد شد.

تمرین

در فضای ارائه شده، با استفاده از واژه کلیدی مناسب و واژه های مشخص کننده، یکی از احساس های خود را به طور کامل ابراز کنید. آن را به صورت جملاتی کوتاه و کامل و به سبک یک گفتگو بنویسید. سعی کنید به روشی که تینا احساس هایش را بیان کرد، جمله های تصحیح کننده را به هم متصل کنید. تصور کنید که متن تان گفتگوی کوتاهی است که انجام می دهید. مثل کامل خود را با صدای بلند بخوانید تا ببینید چگونه است.

نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!

اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده  مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید 

نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!

اگر ترجیح می دهید که  مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید

نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟! 

 اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp IMO Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonدریافت وقت مشاوره