اختلالات تطابقی
آنچه در این مقاله میخوانید
اختلالات تطابقی
اختلالات تطابقی، واکنش های روانی در برابر شرایط جدید زندگی می باشد. نمونههایی از تغییرات زندگی که به صورت شایع سبب اختلالات تطابقی میشود عبارتند از:
- طلاق و جدایی
- تغییر عمده در کار
- گذر از مدرسه و انتقال به دانشگاه
- داغدیدگی و عزاداری
- شروع یک بیماری کشنده
واکنش طبیعی نسبت به تغییرات استرس زا شامل یک دوره اضطراب و افسردگی کوتاه مدت گاهی توام با تحریک پذیری و عدم تمرکز می باشد. یک دوره کوتاه انکار نیز ممکن است وجود داشته باشد. در صورت وجود یکی از موارد زیر پاسخ غیر طبیعی بیمار به حوادث استرس زا یک اختلال تطابقی در نظر گرفته می شود:
۱۔ پاسخ به حوادث استرس زا بیش از حد انتظار باشد.
۲۔ همراه با اختلال عملکرد اجتماعی باشد.
همچنین برای تشخیص اختلالات تطابقی موارد زیر ضرورت دارند:
۳۔ واکنش به زمان تغییر زندگی نزدیک باشد فاصله یک ماه در ICD و سه ماه در DSM
۴۔ شدت واکنش آنقدر شدید نباشد که به عنوان معیار اختلالات اضطرابی، افسردگی یا سایر اختلالات روانی در نظر گرفته شود.
درمان: درمان اختلالات تطابقی به صورت زیر می باشد:
۱۔ غلبه بر انکار و اجتناب
۲۔ کاهش اضطراب به کمک تشویق بیمار جهت صحبت کردن درباره مسائلش با دیگران. در صورت وجود اضطراب شدید، داروهای ضد اضطراب ممکن است مفید باشد. گاهی یک داروی خواب آور به مدت چند شب اندیکاسیون دارد.
۳۔ حل مشکلات بیمار: به بیمار باید کمک شود تا فهرستی از مشکلات خود و راههای غلبه بر آنرا تهیه کند.
۴۔ مداخله در بحران: این روش هنگامی مورد استفاده قرار می گیرد که بیمار با یک بحران ناگهانی مانند قطع یک ارتباط صمیمی برخورد کرده باشد. این رویکرد دقیقاً شبیه روش حل مشکل می باشد.
واکنش تطابقی در برابر بیماری های شدید
مبتلایان به بیماری های جسمی معمولا احساس اضطراب و افسردگی و گاهی احساس خشم میکنند. اکثر این واکنشها گذرا هستند و سریعاً با شرایط جدید سازگاری پیدا می نمایند. مانند واکنشهای تطابقی دیگر، انکار بیمار را در مقابل اضطراب شدید در مراحل اولیه حفاظت مینماید. انکار طولانی مدت به ویژه در بیماریهای جسمی مفید نمیباشد؛ چرا که مانع همکاری بیمار با دستورات درمانی می گردد. به کمک صحبت کردن با بیمار و آگاهی دادن به او می توان انکار را کاهش داد. انطباق با بیماری جسمی در برگیرنده مجموعه ای از انطباق ها می باشد که به آن رفتار بیماری گویند که شامل جستجوی کمک پزشکی، مصرف دارو، پرسش از بستگان و دوستان و گاهی ترک فعالیت ها میباشد. این رفتار در مراحل اولیه بیماری مناسب می باشد لیکن اگر ادامه یابد موجب طولانی تر شدن ناتوانی می گردد. هرگاه فردی که هیچ بیماری جسمی ندارد، رفتارهای بیماری را نشان دهد به آن رفتار بیماری ناهنجار گفته میشود. بیماری های جسمی علاوه بر اینکه به عنوان یک فاکتور استرس آمیز عمل می نمایند؛ می توانند علائم روانپزشکی را از طریق اثر فیزیولوژیک مستقیم ایجاد کنند. این علائم مستقیم روانپزشکی شامل اضطراب، افسردگی، خستگی، کاهش وزن، ضعف و رفتار ناهنجار می باشد.
درمان: هنگامی که تطابق با بیماری جسمی کند و ناقص باشد اقدامات ساده ای لازم است تا بیمار درمان شود. این اقدامات شامل موارد زیر هستند:
۱۔ ماهیت بیماری و درمان آن برای بیمار توضیح داده شود: این امر موجب کاهش اضطراب میشود. مشاوره نیاز به رابطه ای توام با اعتماد بین پزشک و بیمار دارد. رابطه ایجاد شده نباید بسیار شدید باشد تا موجب وابستگی گردد.
۲۔ اگر در جریان تطابق به بیماری های جسمی، اضطراب و افسردگی رخ دهد، درمان مناسب اندیکاسیون دارد.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.