اختلالات خلقی
آنچه در این مقاله میخوانید
اختلالات خلقی
اصطلاح عاطفه معادل خلق است و علت نامگذاری اختلالات عاطفی این است که خصوصیت اصلی آنها ناهنجاری خلق است.
افسردگی
غمگینی یک پاسخ هیجان طبیعی است که در افراد سالم در برابر سختی ها به ویژه مرگ و میر مشاهده می گردد. غمگینی شدیدتر علامت اصلی اختلال افسردگی اولیه می باشد. غمگینی شدید مهمترین علامت اختلال افسردگی اولیه
است. علائم افسردگی در بیماریهای روانی دیگر مثل اسکیزوفرنی و دمانس هم مشاهده می گردد. مهمترین یافته های افسردگی عبارتند از:
۱۔ غمگینی
۲۔ عدم احساس لذت
۳۔ اختلالات خواب
۴۔ تغییرات شبانهروزی در خلق
۵۔ نگرش منفی نسبت به آینده
گاهی علائم افسردگی به سرعت تشخیص داده نمی شوند چون بیمار لبخند میزند و منکر علائم افسردگی میشود؛ به این حالت افسردگی ماسکه اطلاق می شود.
افسردگی خفیف
این نوع افسردگی شایع بوده و برخلاف اسمش بسیار ناخوشایند، ناتوان کننده و مزمن می باشد.
ویژگی این نوع افسردگی عبارتند از:
۱۔ خلق پایین
۲۔ فقدان انرژی
۳۔ فقدان احساس لذت
۴۔ اختلال خواب: به صورت اشکال در به خواب رفتن و همراه با بیدار شدن های مکرر در طول خواب می باشد. در نهایت با یک خواب عمیق چند ساعت قبل از بیدار شدن در صبح مشخص می شود.
۵۔ علائم بیولوژیک مثل کاهش اشتها، کاهش وزن و کاهش میل جنسی شیوع کمی دارند.
۶۔ خلق بیمار در طول روز بسیار متغیر است به طوری که بیمار در عصر بدتر از صبح است برعکس اختلال افسردگی شدید.
۷۔ وجود علائم اضطرابی
۸۔ خلق و رفتار بیمار نسبت به گذشته تغییر کرده است.
۹۔ بدبینی ولی بدون افکار خودکشی
علائم اضطرابی ممکن است در اختلال افسردگی خفیف شدید باشد.
افسردگی تقریباً شدید
علائم اصلی افسردگی تقریباً شدی شامل خلق پایین، عدم احساس لذت، کاهش انرژی و افکار بدبینانه و منفی می باشد.
ظاهر: ظاهر بیمار کاملاً مشخص میباشد. کندی روانی ۔ حرکتی شایع است. صحبت کردن بیمار آهسته می باشد. بیمار ممکن است بی قرار باشد به طوری که در موارد شدید قادر به نشستن طولانی در یک مکان نبوده و به طور مرتب قدم می زند.
خلق: بیمار احساس درماندگی میکند. خلق بیمار در صبح نسبت به سایر روز بدتر است. ابر سیاهی بر تمام فعالیتهای ذهنی بیمار سایه افکنده است. اضطراب و تحریک پذیری در این مرحله شایع می باشد.
فقدان لذت و علاقه: فقدان لذت و بی علاقگی از علائم مهم و شایعی هستند. بیمار از تفریحاتی که در گذشته از آنها لذت می برده است دیگر لذت نمیبرد. معمولا از برخوردهای اجتماعی دوری می نماید. کاهش انرژی از علائم مهم این بیماران بوده به طوری که اغلب وضع وظایفشان را ناتمام رها میکنند.
عدم تمرکز و ضعف حافظه شایع میباشد. ضعف حافظه در افراد سالخورده مبتلا به افسردگی شایع است. اختلالات حافظه گاهی به قدری شدید است که با دمانس اشتباه میشود. این شکل بالینی که در افراد سالخورده شایعتر است، گاهی دمانس کاذب افسردگی گفته میشود. شکایت از علایم جسمی در افسردگی شایع می باشند. یبوست و دردهای پراکنده در تمام بدن شایع است. خود بیمارانگاری در این افراد شایع است.
افکار افسردگی: افکار بدبینانه ناشی از خلق پایین بر تفکرات بیمار در حال، آینده و گذشته اثر می گذارد.
۱۔ در ارتباط با زمان حال: بیمار فقط نیمه خالی لیوان را می بیند. فکر میکند در هر کاری که انجام بدهد، شکست خواهد خورد. اعتماد به نفس خود را از دست می دهد و هر موفقیتی که کسب نموده را تصادفی در نظر میگیرد.
۲۔ در ارتباط با زمان آینده: بیمار منتظر بدترین شرایط می باشد. عقاید یاس منجر به طرح خودکشی می گردد.
در هر بیمار مبتلا به افسردگی، پرسیدن در مورد افکار خودکشی بسیار اهمیت دارد.
۳۔ در ارتباط با گذشته: این افکار معمولاً به شکل احساس گناه و سرزنش خود در مورد مسائل جزئی گذشته می باشد. بیمار معمولاً سالها در مورد این وقایع فکر نمیکند ولی زمانی که افسردگی آنها پیشرفت کند احساس گناه بوجود می آید.
علایم بیولوژیک: این علایم به صورت اختلال خواب، بی اشتهایی، کاهش وزن، تغییرات شبانهروزی خلق، یبوست، کاهش میل جنسی و آمنوره تظاهر می یابند. این علائم در افسردگی شدید شایعتر از افسردگی نسبتاً شدید می باشند.
اختلالات در خواب به صورت زیر است:
۱۔ مهمترین نشانه آن صبح زود بیدار شدن میباشد. بیماران ۳۔۲ ساعت زودتر از معمول از خواب بیدار میشوند. بیماران با بدبینی به روزی که در پیش دارند، فکر میکنند.
۲۔ تاخیر در به خواب رفتن و بیدار شدن در طی شب
۳۔ برخی از بیماران افسردگی زیاد میخوابند، دیر بیدار میشوند و احساس خستگی نیز دارند.
در اختلالات افسردگی کاهش وزن بیش از حد بوده و با کاهش اشتها قابل توجیه نیست. بعضی از بیماران افسرده بیشتر می خورند و وزنشان افزایش مییابد. کاهش میل جنسی در بیماران افسرده شایع است. مسخ شخصیت، علایم وسواسی، فوبی علائم تبدیل مانند گریز و فقدان عملکرد یکی از اندام ها از علایم دیگر افسردگی می باشند
اختلال افسردگی شدید
همه علایم توصیف شده در بالا با شدت بیشتری رخ میدهند. همچنین هذیان و توهم نیز ممکن است وجود داشته باشد. به این وضعیت افسردگی سایکوتیک گفته میشود. توهم و هذیان از ویژگی های این مرحله از افسردگی هستند. در تمام بیماران مبتلا به اختلال افسردگی شدید باید در مورد افکار خودکشی به دقت سوال شود. به ندرت افکار دیگرکشی نیز وجود دارد.
انواع دیگر اختلالات متوسط و شدید افسردگی
افسردگی
افسردگی تحریکی (آژیته): در این نوع افسردگی آژیتاسیون (تهبیبج) وجود دارد. این نوع در افراد میانسال و سالمند شایعتر از جوانان میباشد.
افسردگی کند: با کندی روانی ۔ حرکتی مشخص میشود. در موارد شدید به استوپور تبدیل میشود.
بهت افسردگی: نوع نادری از افسردگی شدید می باشد که در آن کندی سایکوموتور به قدری شدید است که بیمار بی حرکت و گنگ است و از خوردن غذا و آب امتناع می نماید. پس از بهبودی، بیمار اتفاقات زمان استوپور را به خاطر می آورد.
افسردگی اتیپیک: این نوع افسردگی دچار علایم آتیپیک مثل اضطراب شدید، خستگی مفرط، افزایش خواب و افزایش اشتها می باشند.
اختلالات خلقی فصلی
در برخی از بیماران، اختلال افسردگی به صورت مکرر در فصل خاصی از سال تظاهر می یابد. شایعترین نوع در پاییز یا زمستان شروع شده و در بهار یا تابستان بهبود مییابد. برخی از بیماران بعد از مواجهه با نور کافی که غالباً اول صبح صورت میگیرد، بهبود مییابند.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.