اختلالات در رفتار کلامی و حرکتی
آنچه در این مقاله میخوانید
اختلالات در رفتار کلامی و حرکتی
رفتار کلامی که خود نوعی رفتار حرکتی است، شامل دو بخش عمده، یعنی تکلم و نوشتن می شود. در افراد نابهنجار، مضمون و نحوه رفتار کلامی از جهات مختلف ممکن است دچار اختلال شود. متداولترین این اختلالها، لکنت زبان است که در افراد نوروتیک شیوع بیشتری دارد.
لالی
لالی نیز عبارت است از عدم توانایی کامل در صحبت کردن و یا امتناع از آنکه در افراد افسرده و اسکیزوفرنیک دیده میشود. اختلال دیگری که در مقابل لالی است، پرحرفی شدید نام دارد و با مفهوم نبودن کلام، خوشحالی و شادی زیاد، پرش افکار و فعالیت جسمی همراه است؛ این اختلال بیشتر در بیماران مبتلا به مانیا پیش می آید.
بیماران اسکیزوفرنیک کلام و بیان خاصی دارند. از جمله:
الف) واژه سازی مرضی: عبارت است از ساختن لغات و اصطلاحات مختلف؛ برای مثال، یکی از بیماران اسکیزوفرنیک واژه مهربان دوستی را ساخت؛ یعنی کسی که مهربانی را دوست دارد.
ب) وراجی : عبارت است از تکرار یکنواخت و مداوم لغات و جملات غالباً بی معنی.
ج) انعکاس کلامی یا تکرار انعکاسی : کلامی را به بیمار می گویند و او تکرار می کند.
د) سالاد لغات : مخلوطی از کلمات و لغات با معنی، است.
اغلب نابهنجاری های حرکتی در بیمارانی که دچار اختلالات ارگانیک و پسیکوزهای کنشی هستند، دیده میشود و نه در نوروزها. از حرکات حرکتهای نابهنجار می توان موارد زیر را نام برد :
- وسواس عملی : بیمار شدیدا احساس میکند که باید عملی یا مراسمی را به دفعات مکرر، تکرار کند. مثلاً شستشوی مکرر دست؛ در حالی که میداند این عمل، منطقی نیست.
- تیک: عبارت از پرش غیر ارادی و گاه به گاه عضلات، به خصوص عضلات صورت؛ این حالات در بیماران مبتلا به هیستری دیده می شود.
- کره: حرکتی غیر مداوم و نامنظم، غیر ارادی و تشنجی است و امکان دارد علت روانی یا جسمی داشته باشد؛ این واکنش نیز در بیماران مبتلا به هیستری دیده میشود.
- لرزش مرضی : انقباض و لرزش مداوم در تعدادی از عضلات است و معمولاً در بیمارانی که مبتلا به نوروز اضطراب، واکنش های هیستریک و بیماریهای عضوی مغزی و غیره آن هستند، دیده می شود.
- بهت : حرکت بیمار گاهی به حدی کند میشود که به صورت بهت، یا تنبلی، و بی حرکتی و بی حالی شدید در می آید. به تحرک وادار کردن مریض به دشواری انجام می شود.
- بی قراری، هیجانزدگی، تحرک دائم و بیخوابی مفرط : هر کدام از دو حالت بهت و بی قراری، در اختلالات ارگانیک مغزی، اختلالات عاطفی و یا کاتانونیا که نوعی از اسکیزوفرنی هاست، پیش می آید.
- کاتالپسی : انقباض شدید عضلات است که در اسکیزوفرنیای نوع کاتاتونیا، بیش از بیماری های دیگر دیده می شود.
- رفتار خود به خودی یا اوتوماتیسم : نوعی عمل مکانیکی و تکرار ناخودآگاه حرکتی است که در بیماران اسکیزوفرنیک دیده می شود. بیمار غالباً این حرکات را در حالت نسیان، فراموشی و ناآگاهی انجام میدهد. مثلاً ممکن است مرتب مشتهای خود را گره کند، دستهای خود را نزدیک دهان ببرد، اما بدون اینکه بداند چرا دست به چنین کاری می زند
- رفتار یکنواخت : یکی دیگر از واکنش های متداول اسکیزوفرنیک است. در این حالت، بیمار آگاهانه و واکنش های صورت، بدن و حرکات خود را به طور قالبی و یکنواخت تکرار می کند.
- واکنش منفی : بیمار یا از دستورات دیگران اطاعت نمی کند یا درست برعکس آن را انجام می دهد.
- اکوپاراکسیا : نوعی تقلید بی اختیار از رفتار دیگران است.
- قرار گرفتن هیکل : بیمار مدت های مدیدی در یک حالت جسمی خاصی قرار می گیرد. این حالت نیز از واکنش های حرکتی بیمار اسکیزوفرنیک است.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.