روانکاوی

اختلال اضطرابی

اختلال اضطرابی

فهرست اختلالات اضطرابی در DSM-IV-TR شامل ۱۲ مورد است :

  1. اختلال پانیک با بازار هراسی
  2. اختلال پانیک بدون بازار هراسی
  3. بازار هراسی بدون سابقه اختلال پانیک
  4.  هراس های معین
  5. جمعیت هراسی
  6. اختلال وسواسی – جبری
  7.  اختلال فشار روانی آسیب زاد
  8. اختلال فشار روانی حاد
  9.  اختلال اضطراب فراگیر
  10.  اختلال اضطرابی ناشی از بیماری طبی عمومی
  11.  اختلال اضطرابی ناشی از مواد
  12. اختلال اضطرابی که جای دیگری ذکر نشده باشد
پانیک یا حملات وحشت‌زدگی بدون گذر هراسی

• مشخصه اختلال پانیک وقوع خود به خود و غیر منتظره این حملات که تعداد آن از چند جمله در یک روز تا تعداد انگشت شماری در سال فرق می‌کند.
• نسبت ابتلا زنان به مردان تا ۲ تا ۳ بر ۱ است. میانگین سنی ظهور آن ۲۵ سالگی و در نوجوانی شایع‌تر است.
• علایم یا نشانه هایی که در هنگام حملات پانیک تظاهر می‌کند شامل دوره هایی از ترس یا ناراحتی شدید که ابتدا و انتهای مشخصی دارد و با چهار علامت از علائم زیر که به طور ناگهانی پدیدار می‌شود و در عرض ۱۰ دقیقه به حداکثر خود می‌رسد همراه است

تپش یا افزایش ضربان قلب، تعریق، احساس لرزش، احساس کوتاه شدن تنفس یا احتقان، احساس ناراحتی یا درد در قفسه سینه، تهوع یا ناراحتی شکمی، احساس سرگیجه، تلو تلو خوردن یا منگی، واقعیت زدودگی یا شخصیت باختگی، ترس از دیوانه شدن یا از دست دادن تسلط بر خود، ترس از مردن، مور مور یا کرختی یا سوزن سوزن شدن، سر ما لرزه یا گرگرفتگی.

• نخستین حمله کاملاً خود به خود است، علائم در عرض ۱۰ دقیقه به سرعت تشدید می‌شود، ترس مفرط، احساس قریب‌الوقوع بودن مرگ و نابودی از خصایص عمده حمله پانیک است.
• برای تشخیص گذاری پانیک بدون گذر هراسی ملاکهای زیر باید وجود داشته باشد :
۱- حملات غیرمنتظره و عود کننده پانیک
۲- حداقل یکی از موارد زیر به مدت حداقل یک ماه :
– نگران دائم از وقوع حمله ای دیگر در پی یک حمله
– نگرانی از نتایج ضمنی حمله
– پیدایش تغییری چشمگیر در رفتار به دلیل حملات مزبور
– فقدان بازار هراسی
پانیک یا حملات وحشت زدگی با گذر هراسی یا آگورافوبیا
حملات پنج دو دسته هستند حملات وحشت‌زدگی بدون گذر هراسی و حملات وحشت زدگی با گذر هراسی.
• ناتوان کننده ترین نوع فوبی آکورافوبیا یا همان بازار هراسی است.
• این اختلال بر ترس از وقوع یک علامت ناگهانی ناتوان کننده یا شرم‌آور مبتنی است.
• مکانیزم های دفاعی این اختلال شامل واپس روی، نمادسازی، اجتناب و جابجایی هستند.
• علائم این اختلال شامل : حملات غیرمنتظره و عود کننده پانیک است که در پی یکی از حملات علامتهای نگرانی دائم از وقوع حمله ای دیگر، نگرانی از نتایج ضمنی حمله یا عواقب آن مثل از دست دادن تسلط بر خود، ابتلا به حمله قلبی، دیوانه شدن، پیدایش شدن، پیدایش تغییر در رفتار به دلیل حملات مزبور وجود داشته باشد.

بازار هراسی بدون اختلال پانیک

• بیماران بازار هراسی از هرگونه موقعیتی که در آن به دست آوردن کمک دیگران مشکل باشد چون اماکن شلوغ مثل خیابان‌ها، مغازه های پر ازدحام، فضاهای بسته چون زیر پل، آسانسور و وسایل نقلیه در بسته مثل اتوبوس، قطار و هواپیما سرسختانه اجتناب کرده و تمایل به حضور یکی از دوستان یا اعضای خانواده که همراهی شان کند، دارند.
• علائم شامل وجود بازار هراسی به دلیل ترس از پیداشدن شدن علائم شبه پانیک مثل سرگیجه یا اسهال است. در گذشته هیچ وقت معیارهای اختلال وجود نداشته باشد، علائم مزبور ناشی از اثرات جسمی مستقیم یک ماده مثلاً از مصرف مواد مورد سوء مصرف یا از داروها یا از یک بیماری طبی عمومی نباشد.
• بازار هراسی بدون پانیک مزمن و ناتوان کننده است.
• علائم افسردگی اغلب در اختلال پانیک و بازار هراسی وجود دارد. برخی از بیماران دچار اختلال پانیک، همزمان به یکی از اختلالات افسردگی هم مبتلا بوده است. خطر خودکشی در مبتلایان به پانیک هم بالاست.
• اختلال پانیک در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود.
• درمان این اختلال ترکیبی از دارو درمانی و رفتار درمانی شناختی است.
• روش عمده رفتار درمانی، مواجهه سازی واقعی و دیگر درمان‌های رفتاری تنفس آموزی و آرامسازی کاربردی است.
• شناخت درمانی شامل نشان دادن اعتقادات غلط بیمار به وی و دادن اطلاعات صحیح در مورد حمله‌های پانیک به اوست.

هراس اختصاصی و جمعیت هراسی

فوبی به معنای ترس غیرمنطقی و افراطی از یک موضوع، شرایط یا موقعیت خاص و معین است که باعث اجتناب آگاهانه از موقعیت یا شی ترس آور می شود.
• فوبی اختصاصی عبارت از ترس شدید و مداوم از شی یا موقعیت معینی است.
• جمعیت هراسی نیز ترس شدید و مداوم از موقعیت‌هایی که احتمال خجالت زدگی در آن ها مطرح است می باشد.
• فوبی شایع‌ترین اختلال روانی منفرد است. شیوع مادام العمر فوبی اختصاصی ۱۱ درصد و در جمعیت هراسی ۳ تا ۱۳ درصد است. شایع ترین اختلالات روانی در زنان و دومین اختلال شایع در مردان پس از سو مصرف مواد محسوب می‌شود. شیوع به طور کلی ۵ تا ۱۰ درصد است. نسبت ابتلا زنان به مردان ۲ به ۱ است.
• فوبی اختصاصی شایع‌تر از جمعیت هراسی است. از جمله فوبی‌های اختصاصی فوبی خون، جراحت و آمپول می باشد که نسبت به زن به مرد در آنها یک به یک است و سن شروع آن ۵ تا ۹ سالگی است. فهرست اشیا و موقعیت‌های ترس آور در فوبی اختصاصی به ترتیب فراوانی شامل حیوان، طوفان، بلندی، بیماری، جراحت و مرگ است. سن شروع فوبی موقعیتی اواسط دهه ۲۰ می باشد.
• اختلالات همراه با فوبی اختصاصی اختلالات سوء مصرف مواد، سایر اختلالات اضطرابی و خلقی هستند. بیشترین سن شروع جمعیت هراسی در نوجوانی است. بیماریهای همراه آن اختلالاتی اضطرابی، خلقی، شخصیت مردم گریز، جوع عصبی و اختلالات مرتبط با مواد است.

نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!

اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده  مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید 

نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!

اگر ترجیح می دهید که  مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید

نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟! 

 اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp IMO Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.

نیاز به مشاوره ازدواج  دارید ؟!

اگر نیاز به مشاوره قبل از ازدواج دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده  مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonدریافت وقت مشاوره