روانکاوی

اختلال های خورد و خوراک

اختلال‌های خورد و خوراک

درمان شناختی ۔ رفتاری به عنوان یکی از روش‌های اولیه درمان اختلال‌های خورد و خوراک پذیرفته شده است. شواهد متعددی که از مطالعات کنترل شده به دست آمده است، نشان داده اند که درمان شناختی ۔ رفتاری برای بی اشتهایی عصبی و اختلال پراشتهایی از کارآیی لازم برخوردار است. چندین مطالعه نشان داده اند که وقتی درمان شناختی ۔ رفتاری در کنار داروهای ضد افسردگی به کار گرفته می شود، موثرتر است.

اختلال های خورد و خوراک

با این حال، هنوز اثرمندی درمان درمان شناختی ۔ رفتاری برای بی اشتهای عصبی مشخص نشده است. مدل درمان شناختی ۔ رفتاری برای درمان اختلال های خورد و خوراک، بر این اصل بنا شده است که باورهای ناکارآمد درباره لاغری و نارضایتی از شکل و وزن بدن، باعث ایجاد و تداوم رفتارهای عجیب و غریب درباره خورد و خوراک و ویژگی های شاخص دیگری مثل استفراغ و استفاده از داروهای ملین، مدرن مدرّها و داروهای لاغری می شوند. این استانداردهای اجتماعی معاصر، باعث تقویت هدف های غیر واقع بینانه درباره لاغری میشوند.

قبل از شروع درمان

این استانداردها با آسیب پذیری فردی مثل کمال گرایی، مشکل در گردانش عواطف یا گرایش به افسردگی در تعامل قرار می‌گیرند و باعث افزایش احتمال بروز چنین شرایطی می شوند. اگر قبل از شروع درمان افراد مبتلا به اختلال های خورد و خوراک، مطالعه کلاسیک کیز و همکارانش را بررسی کنید، مفید خواهد بود. کیز و همکارانش به بررسی اثرات نیمه گرسنگی بر بازخوردها و رفتارهای مردان جوان سالم پرداختند. اگر چه، کسانی که به طور داوطلب در این پژوهش شرکت کردند، واقعاً در معرض خطر هم زمان به ابتلای اختلال خورد و خوراک نبودند، اما در مسیر مطالعه، نشان داده شده که این افراد با کمبود کالری روبرو شدند، وزن خود را به طور اساسی از دست دادند، درباره غذا اشتغال ذهنی پیدا کردند، انرژی آنها کاهش پیدا کرد، در خواب و حالت های خلقی شان آشفتگی پیدا آمد و نمی‌توانستند سرما را تحمل کنند.

وقتی به طور آزمایشی، دوره کاهش کالری تمام شد، رفتار پرخوری، احتکار غذا و علائم گرسنگی و سیری مشکل‌ساز پدید آمدند. اغلب آزمودنی های شرکت کننده در این پژوهش، به جای این که وزنشان کاهش پیدا کند، اتفاقاً اضافه وزن پیدا کردند و هفته ها طول کشید تا به حالت عادی بازگردند. این مشاهدات، زیربنای این واقعیت هستند که بدون توجه به آسیب پذیری فردی، فرایند گرسنگی و رفتارهای عجیب و غریب خورد و خوراک می‌توانند نقش مهمی در تداوم اختلال‌های خورد و خوراک بازی کنند.

اختلال های خورد و خوراک

رویکرد درمان شناختی

رویکرد درمان شناختی ۔ رفتاری لزوماً رویکردی چند عاملی است و علاوه بر آموزش روانی، خود بازنگری و مداخلات شناختی و رفتاری، مشاوره غذایی را نیز در بر می‌گیرد. معمولاً کار کردن با متخصصین تغذیه با تجربه نیز بسیار مفید و راه گشاست. هدف اولیه درمان، تعیین وزن مورد نظر و برنامه غذایی است که با همکاری متخصان امر، صورت می‌گیرد. اگرچه جداول وزنی که از سوی موسسه مرکزی بیمه زندگی ارزش هنجارین خوبی می‌شود، اغلب غیر واقع بینانه هستند، با این حال لازم است هدفی واقع بینانه شناخته شوند و روشی باثبات برای بازنگری وزن در اختیار گذارند. این جداول معمولا برای سنجش هفتگی وزن کافی به شمار می‌روند. در یک برنامه یک برنامه غذایی متداول، سه وعده غذایی منظم و حداقل دو بار غذای سبک در بین غذا، گنجانده می‌شود. در این برنامه غذایی، کالری ها به کمترین علائم گرسنگی تقسیم می‌شوند. در جریان رسیدن به توافق درباره این اصطلاحات، بیمار فرصت کافی خواهد داشت تا هرگونه اشتغال خاطر درباره احتمال عود مشکل را بازگو کند و به بحث و تبادل نظر بپردازد. علاوه بر این، این واقعیت باید به بیمار گوشزد شود که راه بردهای معمول کاهش وزن مثل استفاده از مسهل ها، ملین ها، طرفی نمی بندد. این نکته مهمی در آموزش روانی برای بیماران مبتلا به اختلال های خورد و خوراک محسوب می‌شود. در آغاز خود بازنگری، از بیمار خواسته می‌شود علاوه بر برانگیزان ها یا علائم محیطی بالقوه، زمان‌های صرف غذا و رفتارهای مشکل آفرین خوردن را ردیابی کند. سپس برگه های کاری سه ستونی به او کمک می کنند تا بتواند بین افکار منفی، حالت های عاطفی ملال انگیز و رفتار مشکل‌آفرین خوردن ارتباط برقرار کند. برای تغییر، راه بردهای متنوعی وجود دارد و در صورت لزوم، می توان از پاسخ به علایم جلوگیری کرد.

جلوگیری از پاسخ ابزار مهمی است برای اینکه به بیمار کمک کند تا بتواند فواصل بین هوس ها مثل پرخوری، پاک سازی یا منع و رفتار مشکل آفرین را طولانی‌تر سازد. سپس می توان تکنیک های بازسازی شناختی را نیز به کار برد، تا بیمار بتواند افکار منفی تحریفی درباره درگیر نشدن در رفتار غذایی مشکل ساز، مقابله کند.

نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!

اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده  مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید 

نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!

اگر ترجیح می دهید که  مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید

نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟! 

 اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp IMO Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonدریافت وقت مشاوره