اختلال چند شخصیتی و درمان آن
آنچه در این مقاله میخوانید
اختلال چند شخصیتی
اختلال چند شخصیتی یا اختلال گسستگی هویت عبارت است از وجود دو یا چند هویت یا شخصیت متفاوت در یک نفر که به شکل دوره ای یکی از آن شخصیت ها کنترل رفتار او را در دست می گیرد ، هر یک از این شخصیتها نام، سن، خاطرات مشخص، و مجموعه رفتارهای ویژه خود را دارد. اکثر بیماران مبتلا به اختلال چند شخصیتی دارای هویت اولیه ای هستند با که آنها را با آن صدا می کنند که اکثرا منفعل ، وابسته و افسرده است.
اختلال چند شخصیتی چیست؟
سایر شخصیتها و هویتهای چندگانه هر کدام دارای خواص متضاد با هویت اولیه هستند، مانند :
- خشن خصومت ورز
- کنترل کننده و وسواسی
- خود ویرانگر.
هویتهای مختلف گاهی حتی از نطر ویژه گی هایی از قبیل توانایی های هنری یا ورزشی، دستخط و دانستن زبان خارجی نیز با همدیگر متفاوت هستند.
غالباً هویت اولیه هیچ آگاهی و اطلاعی از تجربه سایر هویت های دیگر ندارد. وجود دوره های از فراموشی به صورت فقدان چند ساعتی یا چند روزی در حافظه در طول هفته می تواند نشانه ای از این اختلال باشد.
اختلال چند شخصیتی به دلیل شکست در یکپارچه کردن و اتحاد جنبه های گوناگون هویت، حافظه، و خودآگاهی اتفاق می افتد. این گسیختگی خیلی گسترده و جامع است که به نظر می رسد چند شخصیت متفاوت در بدن واحدی زندگی می کنند ، هر شخصیت روشی جدا برای حرف زدن، راه رفتن و اطوار بدنی دارد، و شاید در زمینه فرایندهای فیزیولوژیکی مانند فشار خون و فعالیت مغزی نیز متفاوت باشند.
علل ابتلا به اختلال چند شخصیتی
اکثریت افرادی که به اختلال چند شخصیتی مبتلا شده اند گزارش میدهند که در دوران کودکی از سوء استفاده جسمی و جنسی آسیب دیده اند.
از آنجایی که خاطرات کودکی گاهی تحریف می شوند و افرادی که مبتلا به این اختلال هستند بسیار تلقین پذیر بودند، در درسای این ادعاها شکهایی وجود دارد به هر حال اندیشه محافظت از کودکان در برابر تجارل آسیب زا، فرضیه ایی در مورد نقش آفرینی این قبیل تجربه ها در ایجاد این اختلال هویت ایجاد کرده است.
احتمالا اولین تجربه گسیختگی هویت در پاسخ به تجربه های آسیب زا در دوران کودکی معمولاً بین ۴ تا ۶ سالگی روی دهد ، کودک در رویارویی با اتفاقی دردناک و رنج آور، شخصیت دیگری می آفریند که بار آن تجربه دشوار را بر دوش آن شخصیت بگذارد.
ویژگی های اختلال چند شخصیتی
کودک برای دفاع کردن از خودش در مقابل سوء استفاده ، به گسیختن حافظه مربوطه از خودآگاهی خویش اقدام می کند.
زمانی که سوء استفاده شدید و مکرر باشد، این روش دفاعی در درازمدت هویتها و شخصیتهای دیگری خلق می کند که فقط یک یا دو شخصیت فرعی از سوء استفاده آگاهند و بقیه از این درد و رنج بی اطلاع هستند و درد و رنجی هم ندارند.
جدا بودن شخصیت های چندگانه از همدیگر باعث پنهان شدن تجربه دردناک از آنان است. به این ترتیب خاطرات و احساسات سوءاستفاده دائما خودآگاهی کودک را آزار نمیدهند – مثلاً در زمانی که در مدرسه است یا با دوستانش بازی میکند از سوء استفاده ناآگاه است
اکثریت مبتلایان به اختلال چند شخصیتی زن هستند که به دلیل احتمال بهره کشی جنسی بیشتر در دختر بچه ها است.
علت دیگر اختلال چند شخصیتی آسیب ناشی از خود هیپنوتیسمی است. خودهیپنوتیزمی یعنی خود را در حالت خلسه هیپنوتیسمی قراردادن.
بخش اختلالات تجزیه ای
یکی از این بیماران می گفت «شخصیتها را از کنار هم چیدن چیزهای درون مغزش درست میکند و این کار به ذهنش آرامش میدهد و فکرش را به شدت متمرکز میکند . آن وقت هر چه دلش بخواهد میسازد وقتی فرد متوجه شود که ساختن شخصیت و هویت دیگر، درد و رنج روانی او را کم میکند از آن پس هر بار که با مشکلات روانی و هیجانی روبرو می شود شخصیت های دیگری می سازد.
بعضی از این بیماران چنان به این روش شخصیت سازی برای مقابله با مشکلاتشان عادت میکنند که در بزرگسالی هم به این کار ادامه میدهند و سرانجام از این راه چندین شخصیت برای حل و فصل مشکلات. زندگی خود پیدا میکنند
قبلا بیماران مبتلا به اختلال چند شخصیتی بسیار نادر بودند. اما در سالهای اخیر موارد گزارش شده اختلال چند شخصیتی در ایالات متحده افزایش یافته است.
برخی متخصصان این افزایش را به دلیل بیشتر شدن علم و اطلاع متخصصان بهداشت روانی درباره این اختلال میدانند که باعث شناسایی مواردی گردیده که پیش از این تشخیص داده نشده بودند.
بیشتر بخوانید
اختلال شخصیت و انواع آن را بشناسید
اختلال شخصیت ضد اجتماعی
اختلال شخصیت اسکیزوئید
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید .
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱تماس حاصل فرمایید .
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید