استفاده از بازیهای آموزشی
آنچه در این مقاله میخوانید
استفاده از بازیهای آموزشی
در طرح درسهای پیشنهادی این راهنما به ندرت از بازیها استفاده شده است. دلیل آن در نظر گرفتن شرایط حداقلی از امکانات و تجهیزات موجود برای برگزاری این دوره ی آموزشی است. چنانچه فضا و زمان لازم و نیز شرایط اجرایی مناسبی برای شما مهیا بود، متناسب با موضوع و میزان تسلط خود از بازیهای آموزشی استفاده کنید.
از بازیهای انرژی افزا و انگیزه بخش در فواصل جلسات آموزشی استفاده کنید. به ویژه پیش از شروع یک جلسه آموزشی که محتوای نسبتا سنگینی دارد میتوانید از یک بازی کوتاه یا بلند به عنوان تغییر دهنده خلق و آماده کننده ی ذهن برای یادگیری سود ببرید. در بین هر جلسه ی آموزشی نیز در صورتی که بر اساس تجربیات آموزشی خود متوجه پایین بودن میزان یادگیری گروه شدید؛ از یک بازی کوتاه برای تغییر خلق و بهتر شدن شرایط یادگیری فراگیرانتان استفاده کنید.
در انتخاب و استفاده از بازیهای آموزشی به این نکات مهم توجه کنید:
• از بازیهای آموزشی در محیطهای فیزیکی و روحی مناسب استفاده کنید. بازیهای آموزشی برای حالت های رسمی
طراحی نشده اند.
• قبل از اجرای هر بازی آموزشی خود را به خوبی با تمامی دستورالعملهای اجرایی آن آشنا سازید.
• بازیها و تمرینهای آموزشی را برحسب میزان جدیت، کثرت و هدف مورد نظار آن به دقت مرتب سازید. به عنوان
مثال، از قرار دادن پشت سر هم یک سری بازیِ پرتحرک در یک جلسه آموزشی اجتناب کنید.
• از تبدیل شدن بازی آموزشی به یک کار تفریحیِ صِرف اجتناب کنید.
• همیشه برای گفتگوی بعد از بازی آموزشی برنامه ریزی کنید و آنرا انجام دهید. شرکت کنندگان را سردرگم به حال
خود رها نکنید.
• افراد را مجبور به شرکت در بازیهایی که مخالف ارزشهای فرهنگیشان است، نکنید. از به کار بردن شوخی های
فرهنگی و کلیشه های جنسیتی اجتناب کنید، مگر آنکه خود آماده ی واکنش نشان دادن به اینگونه مباحث و موضاعات
باشید.
• در انتخاب بازیها دقت کنید. آنها را بر اساس موضوع اصلی، زمان موجود، هدف جلسه، پیشرفت و خُلق گروه، وجود
جو غیرصمیمی و غیره انتخاب کنید. از منابع مختلف موجود در زمینه بازیهای آموزشی برای ساخت طرحهای خود استفاده کنید. براساس هدف و تجربه خود، تطابق ها و تغییرات لازم را انجام دهید. هیچگونه راهنمائی و نسخه جهانی برای بازیهای آموزشی وجود ندارد.
از منابع معتبر برای این منظور می توانید استفاده کنید. مثال این کتاب فارسی منبع خوبی برای انتخاب و استفاده از بازیها در کارگاههای آموزشی است:
دوم: تسلط بر محتوای آموزشی
این راهنما بدون کتاب درسی مبنا ارزش آموزشی ندارد. بنابراین هر تسهیل گری در نخستین گام لازم است بر متن درسی به طور کل و هر فصل به طور خاص کاملا مسلط باشد. متن درسی تا حد مورد نیاز آموزشگران کامل نوشته شده است اما محدودیتهای حجمی برای نگارش متن و تلاش برای گزیده گویی در آن وجود دارد. بنابر این پیشنهاد ما مطالعه متون دیگر در صورت موجود بودن است.
متن را چندین بار مرور کنید. بخشهای مبهم را دوباره خوانی کنید. در صورت لزوم برای تسلط بر برخی مفاهیم به کتابهای مرجع دیگر رجوع کنید. در انتخاب این متونِ مرجع دقت کنید تا از استفاده از نوشته های عامه پسند و بازاری پرهیز کنید. توجه کنید که این راهنما فقط برای نشان دادن فرایند آموزش در یک برنامه ی آموزشی است و به هیچ وجه یک متن درسی نیست و برای کسانی که بر محتوای مورد نظر متناسب با اهداف هر جلسه آموزشی مسلط نباشند مفید نخواهد بود.
سوم: تجهیزات مورد نیاز را مهیا کنید.
چیدمان آموزش مشارکتی نیاز به تجهیزات و وسایل خاصی دارد. در این راهنما چیدمان کارگاه برای آموزش انتخاب شده است. برای این چیدمان معمولا این تجهیزات به طور کل مورد نیاز است :
- پرده سفید پروژکتور
- ویدئو پروژکتور
- کامپیوتر
- بلندگو
- Windows media player و PowerPoint
- ماژیک ضخیم
- کاغذ فیلیپ چارت
- پایه فیلیپ چارت و گیره مخصوص
- خودکار و مداد
- چسب نواری و مایع
- منگنه
- کاغذ A4
- کاغذ رنگی
- کتاب مرجع
- کار برگهای مورد نیاز به شرح مندرج برای هر جلسه
برای برگزاری یک دوره ی آموزشی مناسب بهتر است تمام این وسایل را به اندازه مورد نیاز از قبل آماده کنید. ممکن است برای یک فعالیت آموزشی خاص نیاز به وسیله خاصی داشته باشید، مثال برای یک بازی آموزشی نیاز به طناب داشته باشید، لازم است این وسایل را نیز به فهرست خود اضافه کنید.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.