اسکیزوفرنی
اپیدمیولوژی و ویژگیهای بالینی
شیوع مادام العمر اسکیزوفرنی بین ۱ تا ۲ درصد گزارش شده است و سالانه در حدود ۲۵./. تا ۵./. درصد از جمعیت عمومی تحت درمان این اختلال قرار می گیرند.
اسکیزوفرنی در افراد مذکر و مونث شروع یکسانی داشته، اما آغاز و سیر بیماری متفاوت است. به طور کلی، شروع اسکیزوفرنی در افراد مونث دیرتر بوده (۳۵ – ۲۵ سالگی) و نتایج بهتری در مقایسه با افراد مذکر به همراه دارد. علت این اختلال شناخته نشده، اما به نظر میرسد آسیبپذیری خاصی در عوامل زیست شناختی، روانی – اجتماعی و محیطی در ابتلا به این اختلال تعیین کننده باشند. اسکیزوفرنی اغلب به عنوان یک بیماری منفرد مورد بحث قرار میگیرد، اما مقوله ی تشخیصی شامل گروهی از اختلالات با تظاهرات و احتمالاً علل ناهمگون می شوند.
زیر گروههای اسکیزوفرنی
DSM-IV زیر گروههای اسکیزوفرنی را عمدتاً بر اساس تظاهرات بالینی طبقهبندی میکند: نوع پارانوئید (هذیان ها یا توهمات)، نوع آشفته (رفتار به هم ریخته، عاطفه ی نامتناسب)، نوع کاتاتونیک (آشفتگی های روانی – حرکتی، از جمله، خموشی، منفی کاری، یا فعالیت حرکتی مفرط)، نوع نامتمایز (که فاقد ملاک های تشخیصی سه نوع اسکیزوفرنی فوق است). طبقه بندی دیگری بر اساس وجود یا عدم وجود نشانههای مثبت (بارآور) و منفی پایه گذاری شده است. نشانههای مثبت با توهمات، هذیان ها، رفتار عجیب و غریب و اختلالات فکری رسمی مانند گسسته گویی و تفکر غیر منطقی مشخص می شود. نشانه های منفی تیپیک شامل عاطفه ی سطحی، فقر کلامی، ناتوانی کسب لذت، انزوا طلبی و اختلال شناختی است.
ملاک های تشخیصی DSM-IV جهت اسکیزوفرنی
الف) نشانههای ویژه: دو مورد از نشانههای زیر، هر یک در بخش قابل توجهی از زمان در طول یک ماه وجود داشته باشند:
۱. هذیان ها.
۲. توهمات.
۳. گفتار آشفته (برای نمونه از دست دادن مکرر رشته ی کلام، یا گسسته گویی).
۴. رفتار به شدت آشفته یا کاتاتونیک.
۵. نشانه های منفی (به عبارت دیگر، عاطفه ی سطحی، ناگویی، یا بی ارادگی).
توجه: در صورت وجود هذیان های عجیب و غریب یا توهمات متشکل از صدای مداوم تفسیر کننده ی رفتار یا افکار شخص، یا دو یا چند صدا در حال صحبت با یکدیگر، صرفاً یک نشانه از ملاک الف کافی است.
ب) اختلال کارکرد اجتماعی / شغلی: از زمان آغاز آشفتگی در بخش قابل توجهی از آن، سطح یک یا چند حوزه ی عمده ی کنش وری مانند شغل، روابط بین شخصی، یا مراقبت شخصی، به طور برجسته پایین تر از سطحی باشد که پیش از بیماری به دست آمده بود.
پ) طول مدت: علایم پیوسته ی آشفتگی به مدت حداقل ۶ ماه دوام دارد. این دوره ی شش ماهه باید حداقل یک
ماه یا کمتر در صورت درمان موفقیتآمیز، دارای نشانه هایی باشد که با ملاک الف (به عبارت دیگر، نشانههای فاز فعال) تطابق دارند و ممکن است شامل دوره هایی از نشانه های مقدماتی یا باقی مانده باشد. در طول مدت این دوره های مقدماتی و باقیمانده، علائم آشفتگی ممکن است منحصراً به صورت نشانه های منفی، یا دو یا چند نشانه ی ذکر شده در ملاک الف به شکل خفیف آشکار شود. برای نمونه، اعتقادات غریب، تجارب ادراکی غیر عادی.
ت) رد اختلال اسکیزوافکتیو و اختلال خُلقی: اختلال اسکیزوافکتیو و اختلال خُلقی با مشخصه های روان گسسته به دو دلیل زیر کنار گذاشته شده است.
(۱) همزمان با نشانه های فاز فعال، اپیزودهای افسردگی اساسی، مانی، یا آمیخته روی نداده است؛ یا
(۲) در صورت روی دادن اپیزودهای خُلقی در هنگام نشانههای فاز فعال، کل طول مدت آنها نسبت به طول دوره های فعال و باقیمانده کوتاه بوده است.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.