انواع بازی ها
در تعریف بازی گفتیم که هدفدار بودن یکی از ویژگیهای مهم بازی است و باید مورد نظر قرار گیرد. هدفدار بودن به معنی آن نیست که کودک خود از قبل به طور آگاهانه هدفی را انتخاب کرده و به دنبال آن به نوع خاصی از بازی مبادرت ورزد،
بلکه منظور این است که کودک آنچه را که آگاه یا ناخودآگاه در درون خود دارد به صورت بازی در آورده و مقاصد و امیال خود را برای کسب لذت یا پالایش روانی، فرافکنی یا درون فکنی کند. از دیدگاه بازی به صورت یک وسیله ارتباطی در میآید، و در واقع، همسان با بیان کلمات از طرف بزرگسالان میگردد. بازی در این رابطه وسیله ای است ارتباطی که در آن کودک با خود یا دنیای خارج از خود به تعامل میپردازد و ارتباطی منطقی برقرار میکند. بازی وسیله ای است خارج از ابعاد تکنیکی ارتباط و لذا برای تفسیر آن شناخت آگاهانه از کودک الزامی از کودک است.
نقاط قوت و ضعف در بازی
کودک از طریق بازی نقاط قوت و ضعف، تمایل به فرمان دادن یا فرمان بردن، تهاجم یا تسلیم، اجتماعی بودن یا منزوی بودن خود را بیان میدارد. کودک در هنگام تعامل با محیط یا افراد از طریق بازی احساسات خصمانه یا دوستانه، افسردگی یا شادی، امیال و آرزوهای درونی و بیرونی خود را بروز میدهد. این حالات نمی توانند به صورتی واحد ابراز گردند، لذا کودک سعی می کند بر اساس ذوق و علاقه یا تجربیات خود آنها را به صورتی مناسب و مطلوب ابراز دارد کودک برای بیان رفتارهای پرخاشگرانه خود کودک برای بیان رفتارهای پرخاشگرانه خود متوسل به بازیهایی میشود که در آن بتواند با حمله و تخریب پدیده های عادی و معنوی راهی برای بروز خشم خود پیدا کند.
جلوگیری از افتادگی و خمودگی
برای جلوگیری از افتادگی و خمودگی به بازیهایی میپردازد که اندام او را به فعالیت وادارد و شادی و نشاط برای او به ارمغان آورد. برای بیان آرزوها و امیال خود به دنیای رویاها و تخیلات رو کرده و با بازیهای تخیلی خود را سرگرم میکند و سرانجام برای ساخت شخصیت و پیدا کردن نقش مورد علاقه خود به بازی های تقلیدی تمایل نشان می دهد. انواع گوناگون این فرافکنی ها درون فکنی ها باعث می شود تا بازی ها به صورتهایی خاص طبقهبندی شوند، و از این رو، لازم است پیش از قضاوت در مورد هدف کودک از اجرای بازی، به شناخت انواع بازی ها اقدام گردد.
براساس باورهای نظریهپردازان، بازی ها به صورت های متفاوتی تقسیم بندی شده اند، از آن جمله گروس در کتاب بازی انسان آن را به چهار دسته به شرح زیر تقسیم می کند:
- بازی های جنگی: شامل مسابقات، شکار کردن و رقابت های فکری و جسمانی.
- بازیهای مهرورزی، عاطفی و احساسی که از طریق هنر بیان می شوند.
- بازیهای تقلیدی و نمایشی
- بازیهای تقلیدی و اجتماعی
در تقسیم بندی دیگری گروس بازی های چهارگانه بالا را به صورت زیر بیان می دارد:
- بازی های حسی و عاطفی.
- بازی های حرکتی.
- بازی های عقلانی.
- بازی های شناختی.
- بازی های لفظی
همزمان با افزایش توجه دست اندرکاران آموزش و پرورش به ارزش بازی در شکل گیری همه جانبه قوای ذهنی، جسمی، اجتماعی و شخصیت کودک، انواع زیر نیز به تقسیمات بازی افزوده شده است.
۱. بازیهای آموزشی که خود عبارتند از:
الف. بازیهای دستی.
ب. بازی های بدنی.
ج. بازی های نمایشی.
د. بازی های سرگرم کننده.
۲. بازی های تخیلی.
۳. بازیهای نمونهای.
علت گوناگونی این تقسیم بندی ها بر اساس باورهای نظریه پردازان و توجه آنها به برخی از جنبههایی است که از نظر آنها اهمیت بیشتری دارد. اما در حقیقت بررسی تعریف ها و تقسیم بندی آنها گویای توافقی همگانی در گوناگونی و هدف بازی است.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.