انواع هیستری
آنچه در این مقاله میخوانید
انواع هیستری
هیستری دو نوع است:
- هیستری تبدیلی
- هیستری از هم گسستگی
نوع اول: هیستری تبدیلی
این نوع بیش از هر نوع دیگری مطالعه، پژوهش و بررسی شده است. در زنها بیشتر از مردها دیده میشود؛ البته در سالهای اخیر از تعداد افراد مبتلا کاسته شده است؛ زیرا هرچقدر رشد روانی و فرهنگی کشورها بیشتر میشود، شیوع این بیماری که تا حد زیادی ناشی از عقبماندگیهای روانی و اجتماعی است، کاهش مییابد.
محققان با تحقیقات خود در کشورهای مختلف جهان دریافتند که بیشتر بیماران هیستری تبدیلی، از طبقات پایین و محروم اجتماعی – اقتصادی جامعه هستند؛ مکانیزم دفاعی انکار که صفت بارز هیستری تبدیلی است، معمولا در طبقات پایین و عقبمانده اقتصادی – اجتماعی کشورها اتفاق می افتد. به همین علل با افزایش مهارتهای اجتماعی، مردم به جای انکار مشکلات از بیان مشکلات استفاده میکنند.
علایم هیستری تبدیلی
علایم هیستری تبدیلی زیاد است؛ اما وجه مشترک این اختلال در تمامی بیماران، عبارت است از اختلال غیرعمدی در فعالیتهای جسمانی که معمولا تحت کنترل ارادی فرد نیست. شروع علایم سریع است و در برابر فشارهای عاطفی مشخصی آغاز میشود.
علایم آن را میتوان به چهار دسته تقسیم کرد:
- اختلالات حسی
- فلجهای عضلانی
- اختلالات حرکتی
- اختلالات داخلی بدن
اختلالات حسی
در هر کدام از حواس مانند بینایی، شنوایی، چشایی، بویایی و مانند آن، اختلالات هیستریک مانند بیحسی کامل، بیحسی نسبی، حساسیت حسی زیاد و یا احساس غیرمعمول مانند مورمور شدن بدن و یا اختلال بینایی رخ میدهد. مثلا بیمار می گوید از یک یا هر دو چشم نابینا شده است و یا فقط نیمی از هر چشم بینایی دارد. بیمار ممکن است به دو بینی و یا بینایی تونلی که در آن تنها قادر به دید مستقیم است، مبتلا شود. بیمار، گاهی از کمنوری و یا پرنوری اشیاء و یا از بزرگی و کوچکی بیش از حد آنها شکایت میکند.
از نظر شنوایی، کری، علامت بارز در بیماران هیستریک است. در حس لامسه، بیحسی در نواحی مربوط به دستکش و جوراب گزارش میشود. بیحسی در نواحی دیگر پوست مانند سر، گردن و تنه، اگرچه کم دیده میشود ولی ممکن است اتفاق بیفتد. شاید متداولتریم علایم حسی، درد مبهم است.
فلج عضلانی
در این فلج توانایی فرد برای انجام حرکتهای ارادی از بین میرود یا کم میشود.
اختلالات حرکتی
اختلالات حرکتی ناشی از بیماری هیستری بسیار زیاد و متنوع است؛ ولی شناختهشدهترین و متداولترین آنها عبارتند از: اختلال در تعادل و تیک، لرزش، حملههای شبیه به صرع، کره و لکنت زبان.
همچنین یکی از علایم جالب در بعضی از بیماران، اختلالی است که به نام آستازیا – آبازیا.
فرد مبتلا به این بیماری نمیتواند بایستد(آستازیا) و یا راه برود(آبازیا) ولی میتواند در حالی که به پشت خوابیده است، حرکات پیچیدهای مانند آنچه در دوچرخهسواری دیده میشود، انجام دهد.
اختلالات داخلی بدن
علایم و اختلالات داخلی بدن را نیز میتوان از واکنشهای هیستری تبدیلی برشمرد؛ مانند اختلالات دستگاه تنفس، گرفتگی گلو، کماشتهایی مرضی، تهوع، اشتهای زیاد، اسهال، یبوست و بسیاری علایم دیگر که توأم با اختلالات حسی و حرکتی ظاهر میشوند.
هیستری تبدیلی، در اوایل بزرگسالی دیده میشود، اما میتواند در میانسالی یا کهنسالی نیز رخ دهد. نسبت مرد به زن در این اختلال یک به دو است. این اختلال در اعضاء خانواده فرد مبتلا، شایعتر میباشد.
درمان
برای درمان این اختلال از روانکاوی استفاده می کنیم.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرماییدا