برخورد رفتار درمانی شناختی با بیمار توهمی
آنچه در این مقاله میخوانید
برخورد رفتار درمانی شناختی با بیمار توهمی
جلب همکاری بیمار
پیش از آنکه یک بیمار سایکوتیک بتواند شروع به درک و کاربرد فنون رفتار درمانی شناختی نماید، یک مدت جلب همکاری، آشنایی و اعتمادسازی از جانب درمانگر الزامی است چرا بایستی یک بیمار هراسان سایکوتیک، اطلاعات شخصی رنجآور خود را با کسی در میان بگذارد که او را به سختی می شناسد؟ جلب همکاری و ارزیابی همپای هم پیش می روند و برای بیمار توهمی بیش از یک سال است گفتگو به طول می انجامد. این مسئله به ویژه مهم است که بیماران اجازه یابند تا حکایت خود از نحوه آغاز صداها را بیان نمایند. سپس، بایستی با برخی جزئیات تعریف کنند که چگونه صداها در فعالیتهای آنان اختلال ایجاد میکنند. برخورد رفتار درمانی شناختی با توهمات بر پایه همدلی و سوالات بازی است که در راه کنکاش مشترک تجربه شنیدن صداها بین روان پزشک و بیمار و رد و بدل می شود، همانند دو دانشمندی که یک فرضیه را آزمایش میکنند. این رویکرد تجربه نگری جمعی از رویارویی و یا سازش که ممکن است هر دو آشکارا مضر باشند، جلوگیری به عمل می آورد.
ارزیابی توهمات
هدف اصلی در ارزیابی ماهیت توهمات، کمک به بیماران جهت دستیابی به دیدگاهی عینی تر از این پدیده است. پرسشهای سقراطی برای درک بهتر بیماران از توهمات به کار برده می شوند و به سمت توضیحاتی منطقی برای این علایم پیش میروند. همچنین میتوان ابزارهایی مثل مقیاس سنجش علایم سایتوتیک را جهت ارزیابی اثر تجارب توهمی بکار برد. سنجش توهمات بر مبنای یک مقیاس خاص می تواند به بیماران کمک کند تا دریابند که صدها از نظر نوع و محتوای بایستی با آنچه سایرین تجربه میکنند، مشابه باشند.
دیگر فواید کاربرد یک مقیاس درجه بندی عبارتند از:
۱) دستیابی به اطلاعات گسترده درباره ابعاد توهمات جهت طراحی مداخلات
۲) نشان دادن این نکته توجه به بیماران که ممکن است شدت توهمات بر اساس سطح استرس، مهارتهای مقابله ای بکار رفته و دیگر عوامل موثر تغییر یابد
۳) داشتن معیاری سودمند برای پیشرفت. نمونه پرسش هایی که درمانگران می توانند جهت کمک به بیماران برای تعیین ویژگی توهمات شنوایی، مشخص کردن دقیق موقعیت جغرافیایی صداها و به تدریج زیر سوال بردن اعتبار آنها مطرح نمایند، اغلب بیماران کاملاً مطمئن نیستند که صداها از کجا می آیند. همچنین، ممکن است بیماران شک کنند که سایر افراد منجمله درمانگر قادرند تا حداقل بعضی اوقات، صداهای آنها را بشنوند.
هنگامی که بیماران به این نتیجه برسند ممکن است دچار احساس شرم و اضطراب شوند به ویژه اگر ماهیت صداها تحقیرآمیز، منتقدانه، اهانت آمیز، بی ادبانه و یا واضحاً جنسی باشد. بدین ترتیب، لازم است تا درمانگران به هنگام پرسیدن سوالاتی سوالاتی از نوع مندرجات صدا زن است یا مرد؟ آیا صدای معرفی است؟ نسبت به واکنش بیمارانربسیار حساس باشند. اگر در این نرحله، شنونده صداها در زمینه بحث درباره توهمات به یک تجربه موفقت امیز دست پیدا کند، در این صورت، همکاری هر چه بیشتر وی قابل انتطار خواهد بود. یک تکلیف خانگی برای بیماران که ممکن است از کار بر روی ویژگیهای توهمات شنوایی منشا گرفته باشد، در ذیل آمده است:
۱. از یکی از اعضای خانواده و یا دوست نزدیک خود درباره صداها سوال کنید. وقتی صداها را می شنوید و با آن شخص در یک اتاق هستید، او هم صداها را میشنود؟
۲. تلاش کنید تا به دقت معلوم نمایید که صداها از کجا می آیند. مشاهدات خود را بر روی یک برگ کاغذ بنویسید.
۳. صداها را با استفاده از ضبط صوت و یا سایر دستگاههای ضبط صدا ثبت نمایید.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.