یکی که از مشکلات شایع مربوط به دوران کودکی که تا دوران نوجوانی ادامه مییابد بی اختیاری ادرار است.
بی اختیاری کارکردی ادرار در DMS-III-R به این صورت تعریف شده است:
- تکرار دفع ادرار طی روز یا شب در بستر و یا در لباس، ارادی یا غیر ارادی،
- برای کودکان بین ۵ و ۶ سال حداقل دوبار در ماه و برای کودکان بزرگتر حداقل یک بار در ماه،
- سن تقویمی کودک حداقل ۵ سال و سن عقلی حداقل چهار سال،
- فقدان عارضه سببی جسمانی از قبیل مرض قند، عفونت دستگاه ادراری یا اختلال حمله صرعی.
بی اختیاری شبانه در کودکان
بی اختیاری ادرار کودکان ممکن است به شکل خیس کردن خود در طی روز یا در شب باشد، بی اختیاری شبانه در کودکان متداول تر است. بی اختیاری ادرار تحت عنوان اولیه و ثانویه طبقهبندی میشود. در بی اختیاری ادرار اولیه، کودک هرگز در طول روز یا شب قادر به کنترل مثانه نبوده است. از طرف دیگر، بی اختیاری ادراری ثانویه، به از دست دادن کنترل مثانه پس از آنکه کنترل ادرار حداقل به مدت یک سال ادامه داشته باشد اشاره دارد. برآوردن میزان بروز این اختلال متفاوت است، با وجود این، بی اختیاری ادرار از مشکلات شایع به نظر می رسد، به طوری که تخمین زده میشود سه میلیون است از کودکان آمریکایی نوعی از آن را نشان می دهند.
تقریباً ۲۰ درصد کودکان ۵ساله بستر خود را خیس می کنند. نیمی از این کودکان تا سن ۱۰ سالگی مبتلا به آن می مانند بی اختیاری ادرار شبانه بین پسران دو برابر دختران مشاهده میشود. و با افزایش سن کاهش مییابد. تقریباً ۳۰ درصد کودکانی که دچار بی اختیاری ادرار شبانه هستند نیز از خود بی اختیاری ادرار روزانه نشان میدهند. درمان خود به خودی ادرار، تقریباً در ۱۵ درصد موارد بین سنین ۵ تا ۱۹ گزارش شده است.
در حالی که کمتر از ۱۰ درصد بی اختیاری ادرار در کودکان به عوامل عضوی نسبت داده می شود، در عین حال، لازم است برای تعیین دخالت عوامل عضوی ارزیابی طبی به عمل آید.
عوامل عضوی یا جسمانی بی اختیاری ادرار
عوامل عضوی یا جسمانی بی اختیاری ادرار عبارت اند از:
عفونت های مربوط به مثانه یا مجاری ادرار، مشکلات عصبی از قبیل آسیب های مربوط به دستگاه عصبی مرکزی و مسائل تشریحی مربوط به دستگاه ادراری تناسلی.
- ادرار کردن یا فرایند ادرار یک عمل پیچیده است که مستلزم آن است که کودک بتواند بر روی بازتاب مثانه کنترل شناختی پیدا کند.
- کودک باید قادر باشد:
- ۱. تا پر شدن مثانه از انقباضات آن جلوگیری کند
- ۲. این آگاهی را داشته باشد که لازمه دفع، انبساط مثانه است و
- ۳. عمل دفع را با درجات مختلفی از پر بودن مثانه انجام دهد.
نظریههای متعددی در ارتباط با به تاخیر انداختن دفع ادرار پیشنهاد شده است. یک فرض شایع مبنی بر اینکه بی اختیاری ادرار نشانه اختلال روانشناختی یا هیجانی است در پیشینه تحقیقی تایید نشده است. اما، واگنر و نوریس گزارش میکنند که در حالی که کودکان مبتلا به بی اختیاری ادرار نسبت به کودکان عادی از خود مشکلات سازگاری کلی نشان نمی دهند، در عین حال شواهد حاکی از آن است که کودکان مبتلا به بی اختیاری ادرار روزانه و شبانه نسبت به کودکانی که فقط بی اختیاری ادرار شبانه دارند عزت نفس کمتری نشان میدهند. این یافته سپس در این مطالعه ای توسط موفات، کاتو، و پلس تایید شد. آنها به دنبال درمان موفقیت آمیز چند شرطی سازی در بی اختیاری شبانه، بهبود خودپنداره کودکان و نوجوانان را گزارش کردند.
عوامل روانشناختی
برای توضیح سبب شناختی در این زمینه مطالعات بعدی ضرورت دارد مثلاً اینکه، آیا عوامل روانشناختی از قبیل عزت نفس پایین باعث بی اختیاری ادرار می شود یا دوره های مکرر بی اختیاری ادرار به عزت نفس پایین منجر میشود. یافته های تحقیقاتی مربوط به این عقیده که عمق خواب با بی اختیاری ادرار ارتباط دارد نیز دو پهلوست. سرانجام، پیشنهاد شده است که میزان ادراری را که کودکان مبتلا به بی اختیاری ادرار قادرند قبل از دفع نگه دارند، نسبت به کودکان عادی کمتر است.
این استدلال همچنین می تواند علت تکرر ادرار آنان باشد. در حالیکه بعضی شواهد در تایید نظریه فوق موجود است. تحقیقات نشان نداده است که کلیه کودکان مبتلا به بی اختیاری ادرار دارای ظرفیت کمتر مثانه هستند.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.