روانکاوی

ترس از دست دادن کنترل

ترس از دست دادن کنترل

بسیاری از بیماران به خصوص آنهایی که مبتلا به تکانه های مزاحم مکرر هستند، می‌ترسند که روزی کنترل خود را از دست بدهند و دست به اعمال وحشتناک بزنند. در نتیجه، هر روز تحت یک نیاز شدید خود خواسته، تمام تلاش خود را برای کنترل شدید خود و خویشتن داری به کار می‌برند.

ترس از دست دادن کنترل

این افراد گرایش به نظارت و کنترل شدید تمامی افکار خود را دارند. آنها به طور دائم مراقبند و فکر می‌کنند که انجام چنین کاری الزامی است. این پرسش که چرا آنان هرگز افکار وسواسی مهیب و مکرر خود را به مرحله ی اجرا در نمی آورند،

پاسخ های مختلفی داشته است:

  •  به خاطر این که من همیشه مراقبت، هشیار و خویشتن دار بودم و برای همین مرتکب عملی نشدم.
  • اما می ترسم که روزی کنترل خود را از دست بدهم.
  •  خیلی مضطربم از اینکه روزی کنترل خود را از دست بدهم.
  • آنقدر احساس اضطراب و از خود بی خبری می‌کنم که باعث می‌شود کنترل خود را از دست بدهم.
  • آنقدر تحت تاثیر داروها قرار خواهم گرفت که گیج و منگ خواهم شد و کنترل خود را از دست خواهم داد.
  •  من اعمال مخوف را در خواب انجام خواهم داد.
  •  زیرا، من مراقبم که همه ی چاقو ها و اشیا تیز را محفوظ نگاه دارم.
  •  به خاطر اینکه، به قدر کافی از بچه ها دوری می کنم.
  •  به خاطر این که، از تنها بودن با بچه ها خودداری می کنم.

زن ۳۰ ساله ای بیش از ۱۱ سال است که مبتلا به وسواس های جدی و عاجز کننده‌ای است. وی هر روز افکار و تکانه های مکرر درباره ی آسیب رساندن به مردم به وسیله ی چاقو زدن، هل دادن آنها به زیر اتوبوس یا ضربه زدن به سر آنها به وسیله چوب بیسبال و غیره داشت. ناگزیر وی به شدت گوشه گیر شد و قادر به ادامه ی کار نبود و شغل خود را از دست داد. در خانه‌ای با کمک مالی دولت مسکن گزید و در یک موسسه خیریه غذا می خورد. در واقع او هرگز در مدت ۱۱ سال به کسی آسیب نرساند و از گفته های وی معلوم شد که او از سوی خانواده و دوستان خود به عنوان فردی بسیار آرام و با ملاحظه شناخته شده است. او می‌ترسید که ممکن است هر روز در هر لحظه‌ای، کنترل خود را از دست بدهد و به همین دلیل دائم گوش به زنگ افکار و اعمال خود بود. افکار مزاحم برای او به عنوان گواهی بر این که وی یک شخص بسیار خطرناک و غیر قابل پیش بینی و در واقع یک قاتل زنجیره ای بالقوه است، تلقی می‌شدند.

ترس از دست دادن کنترل

پس از هزاران بار مبارزه با این افکار مزاحم، از وی خواسته شد که به خاطر بیاورد که آیا تا به حال عمل زیان آوری مرتکب شده است یا نه؟ پس از یک مکث طولانی، وی گفت یک بار به گربه ی خود کمی کورن فلکس داد که بخورد و موجب شد که گربه تقریباً به حالت خفگی بیافتد. و با اینگونه مثالها، او خود را قاتل زنجیره ای می‌دانست!! پاسخ در مورد موضوعات وسیعتر و اینکه آیا وی عادت به انجام اعمال غریزی و پیش‌بینی نشده دارد، منفی بود. وی خود را شخصی بسیار خویشتن دار توصیف کرد. پس از جمع آوری فهرستی از موقعیت هایی که به طور دائم از آنها اجتناب می کرد، از وی خواستیم که پیش‌بینی کند؛ دقیقا چه اتفاقی خواهد افتاد، اگر او درست در همان موقعیت ها قرار گیرد. آزمایش های رفتاری، پیش‌بینی‌های خاصی را تصدیق نکرد و این ذهنیت که وی در معرض خطر از دست دادن کنترل خود و موجب آسیب رساندن به دیگران می باشد را نیز همواره رد کرد. یک جنبه ی ترس از دست دادن کنترل در افکار شخصی که از ارزش خاصی برخوردار است، تمایز میان افکار مهم و بی اهمیت می‌باشد.

از بیماران خواسته می‌شود عقاید خود را درباره ی کنترل شدید افکار خود توصیف کنند. عموما آنها به وضوح می توانند میان کنترل آنچه، که به عنوان افکار، مهم می‌پنداشتند از افکار بی اهمیت تمایز گذارند. به ویژه آنان احساس می‌کنند که احتیاج کمتری به کنترل افکار بی اهمیت خود دارند و این کار را به راحتی انجام می‌دهند. اگر آنان یک فکر مزاحم را بسیار مهم تعبیر کنند، در ضرورت کنترل آن فکر مبالغه می کنند. با کمک به شخص برای ارزیابی مجدد معنا و اهمیت افکار و نیاز به تحت کنترل درآوردن شدید آن افکار، پیشرفت های مفیدی می تواند حاصل شود.

 

نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!

اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده  مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید 

نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!

اگر ترجیح می دهید که  مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید

نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟! 

 اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp IMO Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonدریافت وقت مشاوره