تنبیه نامناسب
آنچه در این مقاله میخوانید
تنبیه نامناسب
دیگه مامانت نیستم !!!
بدترین شکنجه روانی کودک
درگذشته شاهد تنبیهات بدنی کودکان از سوی والدین بودیم اما در چند سال اخیر کمتر شاهد این تنبیهات بدنی هستیم. اکثر بزرگسالان هم روزی شاهد تنبیهات بدنی در دوران کودکی خود بودند.
با این حال این سوال پیش می آید که آیا والدین دیگر کودکان خود را تنبیه نمی کنند و یا شیوه های جدید تنبیهی را در پیش گرفته اند که تاثیرات مخرب تر برکودکان دارد ؟؟
تنبیهات روانی و کلامی میتوانند بیش از تنبیهات بدنی به کودک آسیب وارد کنند.
تنبیه بعنوان آخرین مرحله تربیتی در روانشناسی تربیتی تایید شده است.
تنبیه در واقع بعنوان یکی از ابزارهای رفتارشناسی و رفتارپذیری کودکان است که میتواند در شکل گیری رفتار آنان تاثیرگذار باشد!
امروز تنبیه مورد توجه روانشناسان این است که کودک را از آزادی و یا بازی می آید دلخور شد خودش محروم کنیم.
تنبیه نامناسب کینه و خشم زیادی را کودک ایجاد خواهد کرد و بزرگسالی می تواند به شکل اختلالات شخصیتی، خشونت و انتقام جویی از والدین ظاهر شود.
دراعمال تنبیه از سوی والدین مساله مهم چگونگی انجام آن است ، زیرا در صورت اعمال اشتباه در انجام این ابزار تربیتی شاهد بروز مشکلات متعدد در حوزه روانی ، رفتاری و شخصیتی کودک خواهیم بود.همچنین در بسیاری از مواقع کودکان برای مسائلی تنبیه میشوند که هیچ لزومی ندارد.
در واقع آنان به خاطر انجام رفتارهایی تنبیه میشوند که جزء رفتارهای رشدی و ویژگیهای شخصیتی آنهاست ، مانند کنجکاوی و دست زدن به وسایل گوناگون.
تنبه و محدودیت در کودکان
تنبیه این نوع ایجاد محدودیت در کودک است و فقط زمانی انجام میشود که کودک رفتارهای پرخطر از خود نشان دهد.
در این که کدام رفتار پرخطر هستند و به کودک دیگران آسیب می زنند بهتر است از روانشناسی با تجربه کمک بگیرید.
به عنوان مثال بازیگوشی و احساس رابطه با جنس مخالف در نوجوانی پر خطر نمی باشد.
در برخی موارد شاهد هستیم که والدین در مقابل جمع به کودک خود اخم و یا وی را تنبیه می کنند در نتیجه کودک در آن لحظه ساکت میشود و در چنین شرایطی آن پدر و مادر تصور می کند در مقابل جمع تصویری مقتدرانه از خود ارائه کرده است.
در این شرایط والدین اقتدار را با برخوردهای منفی اشتباه گرفته و این سرآغازی برای انجام برخوردهای منفی متعدد آنان با کودکشان است.
والدین مقتدر افراد تنبیه گری نیستند ، بلکه کسانی هستند که با ایجاد ارتباط موثر با کودک خود می توانند در مسیر تربیت مثبت و موثر گام برداشته و در جریان همین ارتباط وی را متقاعد می کنند که کارهای خطا را انجام ندهد.
تنبیه های فیزیکی
درگذشته تنبیهات عموما بصورت فیزیکی و بدنی بوده و کودک پس از انجام خطا منتظر اعمال تنبیه از سوی والدین بود و پس از آن تنبیه تمام میشد اما در حال حاضر تنبیهات بسیار بدتر از قبل بوده و بصورت روانی و ذهنی اعمال میشوند که بمراتب تاثیرات بدتری را به لحاظ آسیبی به کودک وارد می کنند.
تنبیه بعنوان آخرین راهکار تربیتی ، خوب است اما چگونگی آن و همچنین مشخص شدن تنبیه مساله بسیار مهمی است که باید همواره از سوی والدین مورد توجه قرار گیرد.
تهدید ، بی محلی ، قهر و… با کودکان به لحاظ روانی بسیار مضر است .
در فرآیند تنبیهات روانی ، کودک بشدت از لحاظ ذهنی و روانی آسیب دیده و در نتیجه این آسیبها باعث عقده های روانی متعدد در فرد شده که ممکن است در بزرگسالی وی موجب بروز اختلالات متعدد شود که تمامی آنها ماحصل همین تنبیهات و رفتارهای منفی والدین در دوران کودکی است.
هیچ گاه با کودک خود قهر نکنید
والدین باید بدانند که به هیچ عنوان نباید با کودک خود قهر کنند و تنبیه عاطفی نباید از سوی والدین اعمال شود ، زیراقهر کردن بدترین تنبیه بوده و همانطور که گفته شد ، آسیبهای متعددی را بهمراه خواهد داشت.
واژه هایی چون ” دوستت ندارم ” ، ” دیگه مامانت نیستم ” و… را بسیار مضر است و متاسفانه در حال حاضر شاهد آن هستیم که والدین پس از انجام هرخطایی از سوی کودکشان این اصطلاحات را بکار برده و به لحاظ روانی کودک را شکنجه می کنند.
در حین تنبیه والدین باید دقیقا مشخص کنند که چرا کودک خود را تنبیه می کنند و چه رفتاری موجب این امر شده است ، زیرا والدین اجازه ندارند در جریان اصلاح تربیت کودک خود ، کل شخصیت وی را زیر سوال ببرند.
برخی از کلمات چون ” تو آدم بدی هستی ” ، ” بازهم خرابکاری کردی ” و… جزو اصطلاحاتی هستند که شخصیت کودک را به کلی تخریب می کنند و والدین باید یاد بگیرند که بجای بکار بردن اینگونه کلمات برای مثال بگویند من بعنوان مادر / پدر تو از این رفتارت خوشم نمی آید ، در واقع کودک باید بطور مشخص بداند که چرا تنبیه و تشویق میشود.
در اکثر کشورهای صنعتی و پیشرفته قوانینی در مورد کودک آزاری و تنبیه های نامناسب وجود دارد.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.