توانبخشی و پیگیری
آنچه در این مقاله میخوانید
توانبخشی و پیگیری
توانبخشی و پیگیری مهمترین بخش در درمان افراد وابسته به مواد جریان سمت زدایی نیست، بلکه آن چه که اهمیت فراوان تری نسبت به بقیه ی فرآیند درمان دارد، بحث پیگیری و توان بخشی است.
در حقیقت، اهداف درمانی صرفاً نباید متمرکز بر ترک اعتیاد باشند، بلکه توجه زیاد به بازتوانی در زمینه های متفاوتی چون سلامت روانی، عملکرد حرفهای و مشارکتهای اجتماعی نقش بسیار کلیدی در درمان واقعی بیماران دارد. در حالی که اگر بعد از سم زدایی بیمار شود، بیشترین عود اعتیاد در مرحله ی بعد از سم زدایی ظاهر خواهد شد.
سم زدایی
در حقیقت، بسیاری از متخصصان معتقدند که سم زدایی باید به عنوان جزئی از یک برنامه ی جامع درمانی برای افراد وابسته به مواد فراهم گردد و اکثر آنها پس از اتمام موفقیت آمیز این دوره و بدون توجه و یا عدم ادامه ی درمان و عدم استفاده از درمانهای تکمیلی، مجددا مصرف مواد را شروع می کنند. در درمان معتادان، جلوگیری از مصرف دوباره ی مواد اهمیت ویژه ای دارد، نه صرفاً انجام عمل سم زدایی. با توجه به مطالبی ذکر شده ی فوق، برای بازپروری و بهبودی کامل بیماری که با هدف قطع دائمی مصرف مواد، سم زدایی را با موفقیت به پایان رسانده، باید برنامه ای طولانی مدت و حتی برای تمام طول زندگی او تنظیم شود و در غیر این صورت، احتمال عود مصرف مواد بسیار زیاد خواهد بود.
بعد از سم زدایی
بعد از سم زدایی، اولین اصل موفقیت در این مرحله پذیرش درمان و اعتقاد بیمار برای تغییر دادن خود و زندگیش است و شخص وابسته به مواد باید بیاموزد که لازمه ی جلوگیری از عود بازگشت به اعتیاد تغییر در سبک زندگی، تغییر در روابط بین فردی و خانوادگی، کسب مهارت های مختلف و عوامل دیگری می باشند.
او باید بداند که سم زدایی ابتدایی ترین گام در درمان است و در یک دوره طولانی مدت، درمان کامل صورت خواهد پذیرفت. به غیر از تغییر در بیمار و نکرش هایش، باید تغییر در دینامیک خانواده نیز رخ دهد، مانند تغییر مکان زندگی، تغییر در نقش های اعضای خانواده و رفتارهایشان و فاکتورهای دیگر. بیمار باید مسئولیتپذیر باشد و فعالیت های مفیدی را در فرآیند درمان انجام دهد.
در مرحله ی بعد از سم زدایی، یعنی در مرحله ی بازتوانی احتیاج به مداخلات روانشناختی و روانپزشکی است و باید شرایط محیطی، اجتماعی و خانوادگی بیمار را تغییر داد و خود شخص اجازه به درمان کاملا را بدهد. در غیر این صورت، وجود مشکلات در هر یک از این ابعاد، رسیدن به هدف یعنی درمان را محال می سازد.
روشهای بازتوانی
از مهمترین روشهای بازتوانی در قالب برنامههای توانبخشی به صورت سرپایی و یا بستری کردن بیمار امکانپذیر است. هر دو برنامه ی یاد شده میتواند به صورت دارودرمانی مشاوره فردی، گروهی و خانوادگی و در صورت ضرورت، خانواده درمانی، گروه درمانی، حمایت دوستان، سمینارهای آموزشی و شرکت در جلسات گروه های AA، NA، TC و آموزش به درمانجو می باشد.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.