روانکاوی

خصومت چیست و علائم آن

خصومت

در مدت درمان، مشاهده علائم خصومت به ویژه در میان بیمارانی که به دلیل افکار و تکانه های آسیب رساندن به دیگران مضطربند، امری عادیست. از آنجایی که این گونه افراد تقریباً همیشه از معیارهای بالای رفتاری برخوردارند، کثرت و ناگواری افکار مزاحم، آنها را ناراحت، نگران و پریشان می کنند.

اینگونه افراد همیشه سعی دارند که افرادی با ملاحظه باشند و حتی از نگران کردن دیگران نیز اجتناب می کنند، چه برسد به این که موجب آسیب رساندن جدی به آنها شوند. به قول یکی از بیماران من بین داشتن شخصیت مادر ترزا و شخصیت آدمکش های سریالهای تلویزیونی سر در گم مانده ام. برخی از متخصصان بالینی معتقدند که افراد مبتلا به دچار وسواس های فکری در بیان عصبانیت های خود دچار مشکلند. توجه بسیار زیادی که اینگونه افراد به دیگران نشان می‌دهند و رفتارهای بی نهایت محبت آمیز و با ملاحظه ی آنها با دیگران، واکنش های آنها به احساس ناخوشایند خصومت می باشد و این نکته ریشه در تفکر روانکاوانه دارد.

خصومت چیست و علائم آن

تحقیق های مناسب در روانکاوی

دشواری های موجود در انجام تحقیق های مناسب در روانکاوی، منجر به نادیده گرفتن این نکته شده است. اما در طی چند سال گذشته، پاره ای تحقیق های سنتی و روان سنجی صورت گرفته که شواهد از بروز خصومت / خشم های رو به ترازید را در میان افراد مبتلا به اختلال های اضطرابی ارائه داده اند. برای مثال دادس و همکاران به این نتیجه دست یافتند که خصومت خود تنبیهی یکی از مشخصه‌های این اختلال ها می‌باشد. یافته های مشابهی از سوی روکا و همکاران گزارش شده است که، نتایج نشان داده اند ۳۰ بیمار به وسواس فکری عملی بالاترین نمره را در میزان خصومت و برعکس نمره پایینی را در بیان خشم کسب کرده اند. به همین ترتیب ما نیز از میان ۱۶۰ دانشجوی غیر بالینی به این نتیجه دست یافتیم که خصومت بهترین پیش بینی کننده برای نمره ی بالا در مقیاس وسواس فکری عملی می باشد. در حالی که نمره ی بالا در مقیاس وسواس فکری ۔ عملی، نمره ی پایینی را در بیان خشم نشان می دهد. نتایج به دست آمده با این احتمال که فرد مبتلا به وسواس های فکری آسیب‌رسانی، دارای احساس های رو به تزاید خصومت می باشند، اما بروز این احساس ها را سرکوب می‌کنند، مطابقت دارد. ارتباط میان خصومت و وسواس های فکری آسیب رسانی در یک مورد بیمار تحت درمان رفتاری ۔ شناختی کاملاً آشکارا است. این فرد پیشرفت رضایت بخشی را با اصلاح تعبیر افکار مزاحم خود داشته و فراوانی افکار مزاحم وی نیز کاهش یافت. با وجود این، زمانی که شخص برخوردها، تجربه‌ها و مکالمه‌ های ناراحت‌کننده‌ای با افرادی که او را مورد انتقاد قرار می‌دهند داشت، فراوانی وسواسهای فکری آسیب رسانی او به طور مختصر افزایش یافت. طبق تحقیق های مهم گزارش شده از سوی هورویتز، وسواس های فکری آسیب‌رسانی همچنین می‌تواند از طریق مشاهده ی فیلم های خشونت آمیز یا مشابه آن ها، برانگیخته شوند. در بسیاری موارد، خصومت این گونه افراد به طور قابل درکی، واکنشی به بدرفتاری از سوی فامیل، دوستان و سایر اشخاص می باشد. اما هنگامی که احساس های متعاقب خصومت، با ارزشی که آنها برای رفتار با ملاحظه و محبت آمیز قائل هستند، در تعارض قرار می‌گیرد، شخص سعی در فرونشانی بیان خشم خود می‌کند.

خصومت چیست و علائم آن

تکرار رویداد افکار مزاحم و عصبانی

تکرار رویداد افکار مزاحم و عصبانی، ناخوشایند و غیرقابل پذیرش بوده و بنابراین بیمار در مقابل آنها مقاومت نشان می‌دهد، اما موفقیتی در این خصوص حاصل نمی‌شود. یک جنبه ی این دشواری ممکن است از حس مسئولیت مبالغه‌آمیز آنان، و اینکه گرایش دارند تقصیر را به عوامل درونی نه بیرونی نسبت دهند، سرچشمه بگیرد. در موقعیت‌هایی که آنها عوامل بیرونی را مقصر می دانند، بدون شک قدم خشمشان را بروز می‌دهند. این تحلیل که افراد مبتلا به وسواس هنگامی که چگونگی ابراز خشم خود را می‌آموزند، پیشرفت بهبودی حاصل می‌کنند، که می‌تواند به عنوان یک تعیین مسیر احساس مسئولیت افراطی و استناد های درونی بیش از حدشان تعبیر شود. اگر بیماری مسئولیت این اتفاق ناگوار مورد انتظار یا واقعی را، متوجه شخص یا عامل دیگری نماید، ممکن است خشم خود را بروز دهد. درمانگر می‌بایست این آمادگی را به بیمار بدهد که اگر و یا هنگامی که مسئولیت یک واقعه به گردن آنها گذاشته شد، به جای احساس گناه مداوم، کمی خشم و عصبانیت را تجربه کنند. در این موارد درمانگر می بایست به تشریح ماهیت و علت خشم جدید بپردازد و بیمار را در کسب دیدگاهی متعادل از احساس مسئولیت و همچنین رفتاری مناسب و موثر در هنگام بروز خشم یاری دهد.

نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!

اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده  مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید 

نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!

اگر ترجیح می دهید که  مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید

نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟! 

 اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp IMO Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonدریافت وقت مشاوره