خواب و اختلالات خواب
آنچه در این مقاله میخوانید
خواب و اختلالات خواب
خواب از دو حالت REM (حرکات سریع چشم) و NREM (حرکات غیر سریع چشم) تشکیل شده است در خواب REM فعالیت مغزی بالا است و شبیه حالت بیداری ولی در NREM خواب عمیق با کاهش چشمگیر فعالیت مغزی رخ می دهد.
- حدود ۹۰ دقیقه پس از شروع خواب اولین دوره REM شبانه اتفاق میافتد. در این مرحله حرکات سریع چشم اتفاق میافتد. خواب REM را خواب متناقض می نامند. زیرا بسیار شبیه حالت بیداری در فرد فعال است.
- خواب ۵ مرحله دارد که ۴ مرحله متعلق به NREM و یک مرحله REM است.
- در NREM ضربان قلب و تنفس بسیار منظم است و فشار خون کاهش مییابد.
- در افسردگی و حملات خواب میزان نهفتگی REM کاهش مییابد.
- دوره REM در خواب شبانه، تقریباً هر ۹۰ تا ۱۰۰ دقیقه یک بار تکرار می شود. اولین دوره آن معمولاً کوتاهتر است و کمتر از ۱۰ دقیقه طول می کشد. دورههای بعدی REM هر کدام ۱۵ تا ۴۰ دقیقه طول میکشد. اکثر دورههای REM در یک سوم اول شب اتفاق میافتد.
- در نوزادان REM بیش از ۵۰ درصد کل زمان خواب را به خود اختصاص میدهد. در نوجوانی ۷۵ درصد خواب معلق NREM و ۲۵ درصد متعلق به REM است که این الگو تا پیری نسبتاً ثابت است.
- سیستم عصبی که خواب را کنترل میکند، ساقه مغزی است.
- کاهش سروتونین با کاهش خواب رابطه دارد.
- انواع اختلالات خواب عبارتند از : بی خوابی، پر خوابی، بدخوابی، حمله خواب، وقفه تنفسی هنگام خواب.
- بی خوابی اولیه زمانی است که شکایت عمده اشکال در شروع و دوام خواب یا عدم احساس راحتی پس از خواب است که حداقل به مدت یک ماه طول میکشد و حداقل ۳ بار در هفته اتفاق میافتد.
- تشخیص پرخوابی اولیه زمانی داده میشود که هیچ علتی برای خواب آلودگی مفرط فرد وجود نداشته باشد و حداقل یک ماه طول بکشد و همراه با دورههای خواب طولانی یا دورههای خواب روزانه است که تقریباً هر روز روی میدهد.
- حمله خواب یا نارکولپسی عبارت است از خواب آلودگی مفرط روزانه و تظاهرات غیرطبیعی خواب REM که روزانه به مدت حداقل ۳ ماه روی میدهد. این حملات خواب ۲ تا ۶ بار در روز رخ می دهند و ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول میکشند. این حملات ممکن است در مواقع نامناسبی رخ دهند. بیمار نمیتواند جلوی خواب خود را بگیرد و اغلب کاتاپلکسی دیده میشود که عبارت است از افت ناگهانی قوام عضلانی.
- بسیاری از افراد ممکن است در طول خواب دچار دورههایی از وقفه های تنفسی شوند. وقفه تنفسی هنگام خواب به توقف جریان هوا در بینی یا دهان اطلاق می شود که ۱۰ ثانیه یا بیشتر طول میکشد؛ وقفه تنفسی هنگامی بیمار گونه تلقی میشود که بیمار ظرف ۱ ساعت حداقل ۵ دوره وقفه تنفسی داشته باشد یا در طول شب ۳۰ بار دچار این حالت شود.
- میوکلونوس شبانه به صورت انقباضات ناگهانی و کاملاً قالبی برخی عضلات پا در حین خواب ظهور می کند. بیمار هیچ گونه آگاهی ذهنی نسبت به حرکات پرشی پاها ندارد.
- در نشانگان پاهای بیقرار ای فرد در حالت نشسته یا دراز کش دچار احساس عمیق مورمور شدن در عضلات ساق پا می شود. حالت دردناک ممتددی وجود دارد و میل مقاومت ناپذیری برای حرکت دادن پاها ایجاد میکند و خواب بیمار و به خواب رفتن او را مختل میکند.
- نشانگان کلین – لوین شامل دوره های تکرار شونده خواب طولانی است که بیمار ممکن است در خلال این خوابهای طولانی بیدار شود و در فواصل بین دورههای خواب طولانی دورههایی از خواب و بیداری طبیعی وجود دارد. در خلال دوره های پرخوابی بیمار هنگام بیداری معمولا خود را از تماسهای اجتماعی کنار میکشد و در اولین فرصت ممکن به رختخواب باز میگردد.
کابوس رویای ترسناک و طولانی است که شخص هراسان از آن بیدار میشود. کابوس ها مانند رویاها تقریباً همیشه در خلال خواب REM و اغلب پس از یک دوره طولانی REM در اواخر شب پدید میآیند. - اختلال وحشت خواب عبارت است از برخاستن از خواب در یک سوم اول شب در حین خواب NREM عمیق. وحشت خواب تقریباً همیشه با گریه و فریادی گوش خراش و همراه با تظاهرات رفتاری اضطراب شدید تا حد حمله هول آغاز میشود.
- خوابگردی یا سونامبولیسم شامل یک رشته رفتارهای پیچیده است که در ثلث اول شب و در خلال خواب NREM عمیق شروع می شوند و اغلب به ترک بستر و راه رفتن می انجامد که بدون هشیاری کامل و خاطره بعدی از این دوره است. بیمار مینشیند و گاهی اعمال حرکتی تکراری نظیر راه رفتن، لباس پوشیدن، دستشویی رفتهگ، صحبت کردن، فریاد کشیدن و حتی رانندگی کردن انجام میدهد.
- خوابگردی معمولاً بین سنین ۴ تا ۸ سالگی شروع می شود. اوج شیوع آن در ۱۲ سالگی و در پسرها شایع تر از دخترها است. زمینه خانوادگی در پیدایش آن نقش دارد.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.
نیاز به مشاوره ازدواج دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره قبل از ازدواج دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید