خود بیمار انگاری
• خود بیمار انگاری یعنی اشتغال ذهنی بیمار با ترس از بیمار شدن یا اعتقادی مبنی بر ابتلای به یک بیماری جدی. در این اختلال بیمار نشانهها یا کارکردهای بدنی را اشتباه تفسیر میکند این باور اشتباه باید حداقل ۶ ماه دوام داشته باشد. اشتغال ذهنی بیمار سبب ناراحتی قابل ملاحظه وی و اختلال توانایی عملکرد در نقش های شخصی، اجتماعی و شغلی میشود.
• مردان و زنان به نسبت یکسان به خود بیمار انگاری مبتلایند. این اختلال اغلب در افراد بین ۲۰ تا ۳۰ ساله دیده میشود. این اختلال در ۳ درصد دانشجویان پزشکی یا در در ۲ سال اول دیده میشود ولی این شکایتها عموما گذرا هستند.
• بیماران مبتلا به خود بیمار انگاری آستانه پایینتر و تحمل کمتری نسبت به ناراحتی جسمانی دارند. نقش بیمار راه گریزی است. برای بیمار که به او امکان میدهد از تعهدات مزاحم اجتناب کند و چالشهای نامطلوب را به تعویق بیاندازد و از تکالیف و تعهدات معمول خود معاف شود.
• خود بیمار انگاری بیش از همه با اضطراب و افسردگی ارتباط دارد و ۸۰ درصد آنها به طور همزمان دچار اختلالات افسردگی یا اضطرابی هستند.
• بر اساس دیدگاه روان پویشی. امیال پرخاشگرانه و خصمانه نسبت به دیگران به شکایات جسمی تبدیل می شود. بیماران خشم خود را به این صورت بیان میکنند که ابتدا در صدد جلب توجه و کمک دیگران بر میآیند و به کمک آنان را به علت بی اثر بودن رد می کنند. خود بیمار انگاری دفاعی در برابر احساس گناه، احساس شرارت درونی ابراز عزت نفس پایین و علامتی از توجه مفرط به خود تلقی میشود و مجازاتی برای کارهای نادرست گذشته و احساس گناهکار بودن تلقی میشود.
• وجه افتراق خود بیمار انگاری از اختلال جسمانی کردن این است که در خود بیمار انگاری ترس از ابتلا به بیماری وجود دارد ولی در جسمانی کردن تاکیدی بر نگرانی از نشانه های متعدد دیده می شود. بیماران مبتلا به خود بیمار انگاری معمولاً نشانههای معدودتری دارند. اختلال جسمانی کردن بیشتر در زنان و پیش از ۳۰ سالگی دیده میشود.
• وجه افتراق خود بیمار انگاری از اختلال تبدیلی، شروع حاد اختلال تبدیلی، گذرا بودن آن و نشانهای بودن آن به جای یک بیماری خاص است.
• باورهای هذیانی خود بیمار انگاری در اسکیزوفرنی و سایر اختلالات سایکوتیک دیده مشود ولی وجه افتراق انها از خود بیمار انگاری این است که شدت هذیانی دارند و نشانه های سایکوتیک دیگر نیز در این بیمار یافت میشود.
• عوامل مرتبط با پیش آگهی خوب عبارتند از : وضعیت اجتماعی – اقتصادی خوب، وجود افسردگی یا اضطراب حساس به درمان، شروع ناگهانی نشانه ها، فقدان اختلال شخصیت و فقدان عارضه طبی همراه
• رواندرمانی گروهی سودمند است، زیرا تعامل و حمایت اجتماعی، اضطراب آنها را کاهش میدهد. روان درمانی فردی بینش گرا، رفتار درمانی، شناخت درمانی و هیپنوتیزم نیز ممکن است مفید باشد.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.