درمان های رفتاری و شناختی
آنچه در این مقاله میخوانید
درمان های رفتاری و شناختی
رفتار درمانی به معنای درمانی رفتارها و اعمالی می باشد که فرد برای کم کردن ناراحتی خود آنها را انجام میدهد. شناخت درمانی نیز به منظور درمان اعمالی که فرد به دلیل تفکر اشتباه خود آنها را انجام میدهد، مورد استفاده قرار میگیرد. هر دو روش رفتار درمانی و شناخت درمانی غالباً با هم برای بیمار انجام میشوند. اعمالی که باعث کم کردن ناراحتی بیمار میشوند، غالباً در درازمدت موجب می گردند که اختلال بیمار مدت طولانی تری ادامه یابد؛ مثلاً اجتناب از شرایطی که موجب اضطراب می گردد، باعث کم شدن ناراحتی بیمار در ابتدای امر میشوند ولی در طولانی مدت اضطراب بیمار را بیشتر می نمایند. توجه بیش از حد نشان دادن به اعمال غیر طبیعی بیمار باعث کم شدن ناراحتی بیمار می گردد ولی در دراز مدت باعث طولانی تر شدن اختلال بیماری میشود. تفکرات غیر طبیعی بیمار، چه در کوتاه مدت یا دراز مدت باعث افزایش اضطراب او می گردد مثلاً ضربان غیر طبیعی قلب در هنگام اضطراب را دلیلی برای بیماری قلبی بداند.
روشهای رفتار درمانی عبارتند از:
۱۔ آموزش آرام سازی
۲۔ مواجهه ساختن
۳۔ پیشگیری از پاسخ
۴۔ توقف فکر
۵۔ آموزش ابراز وجود
۶۔ خودداری
۷۔ درمان وابستگی
آموزش آرام سازی: این درمان از طریق شل کردن عضلات و کاهش تحریک سیستم اتونوم موجب کم شدن اضطراب فرد می گردد. روشهای آرام سازی شامل شل کردن به نوبت عضلات، تنفس آرام و زدودن افکار ناهنجار از ذهن و تصور یک محیط آرام بخش می باشد. روش های آرام سازی، در درمان برخی بیماری های جسمی ناشی از استرس مانند فشار خون نیز مفید می باشند.
مواجهه ساختن: این روش غالباً در درمان اختلالات فوبیک در مورد استفاده قرار می گیرد. در این شیوه از بیمار خواسته میشود که در موقعیت هایی که قبلا از آنها اجتناب می کرده، قرار گیرد و یا تصور کند که در آن شرایط واقع شده است. به مواجهه تدریجی، حساسیت زدایی و به مواجهه سریع، غرفه سازی گفته میشود. بیمار باید موقعیتهای مورد اجتناب خود را به ترتیب اضطرابی که برای وی ایجاد می کنند به صورت لیستی تنظیم نماید و سپس از کمترین میزان اضطراب به طرف بیشترین میزان اضطراب، یکایک در هر موقعیت به طور کامل قرار گیرد و با آرام سازی تدریجاً اضطراب خود را کاهش دهد و پس از کاهش اضطراب به طرف موقعیت بعدی برود. مدت مواجهه باید در هر نوبت حدوداً یک ساعت باشد.
پیشگیری از پاسخ: این روش جهت درمان اعمال وسواسی به کار میرود. شدت و تعداد دفعات اعمال وسواسی، معمولاً پس از تلاش بیمار برای سرکوب کردن پاسخ به آنها کاسته میشود. سرکوب کردن پاسخ به اعمال وسواسی موجب افزایش اضطراب فرد میگردد، بنابراین باید بیمار مورد حمایت فراوان قرار گیرد. پیشگیری از پاسخ می تواند موجب کاهش افکار وسواسی نیز گردد. جهت درمان افکار وسواسی، بدون اعمال وسواسی به کار می روند. در این روش از یک محرک قوی مثل ایجاد درد برای متوقف کردن افکار، استفاده میشود.
آموزش ابراز وجود: این روش برای افراد خجول و یا منزوی از اجتماع مورد استفاده قرار میگیرد.
خودداری: این روش در کنترل رفتارهایی مانند خوردن و یا استعمال دخانیات مورد استفاده قرار میگیرد و شامل دو مرحله نظارت بر خود و تقویت خود می باشد.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.