در مورد گریز
آنچه در این مقاله میخوانید
در مورد گریز
میل فرار از آنچه تصور میکنید عامل بروز اضطرابتان است و سپس اجتناب از هر تماس بیشتر با آن واکنشی طبیعی در قبال احساس اضطراب است. گریز و اجتناب رایج ترین راهبردهای مورد استفاده برای کنترل اضطراب هستند.
اینها پاسخ دفاعی خودکار در قبال ترس و اضطراب محسوب شده و در ظاهر در توقف ناگهانی اضطراب بسیار موثر به نظر می رسند. به مواردی در زندگیتان فکر کنید که احساس اضطراب کردهاید و موقعیت را بلافاصله ترک کرده اید. مثلاً در یک مهمانی، مغازه بقالی شلوغ، یک گردهمایی یا در حال رانندگی در راهی ناآشنا هستید و اضطراب شدید در شما شروع می شود. اگر واقعیت مزبور را بلافاصله ترک کنید چه اتفاقی میافتد؟ به احتمال زیاد اضطراب شما تقریباً بلافاصله فروکش میکند. روانشناسان این حالت را پاسخ گریز یا ستیز می نامند.
ما آن را در تمام حیوانات و نیز در انسانها در حالت ترس مشاهده میکنیم. پاسخ طبیعی گریز یا جنگیدن است. یکی از مراجعان ما به نام افشین به دلیل ترس از فضاهای باز از عبور از روی پل ها می ترسید. سالها از عبور از روی پل های شهرش اجتناب کرده بود و همین امر توانایی او برای گشت و گذار در ناحیه محل زندگیاش را به شدت محدود کرده بود. ما نزدیک یکی از پلهای مورد اجتناب افشین ملاقات کردیم و هدفمان نزدیک شدن تدریجی و سیستماتیک به پل به شکل پیاده بود این روش مواجهه نامیده می شود. وقتی به ۲۵ پایی پلی رسیدیم، می دیدم که افشین حالت وحشت زدگی پیدا کرد.
تنفس او سطحی شده بود، کل بدنش سفت شده بود و ناگهان ایستاد و ترس در تمامی صورتش هویدا بود. از او خواستم احساسش را توصیف کند و او گفت: احساس می کنم نمی توانم نفس بکشم پاهایم ضعیف شده اند و به شدت وحشت کردهام. از تمام توانم استفاده می کنم که فرار نکنم! در مواقعی که اضطراب ما را فرامیگیرد گریز امن ترین گزینه به نظر میرسد. ما به سرعت یاد می گیریم که کدام اشیا موقعیتها یا شرایط آغازگر اضطراب ما هستند و سپس تا حد امکان از تماس بعدی با این آغازگرها می پرهیزیم. اما این واقعیت که گریز و پرهیز پاسخ های طبیعی هستند سبب نمی شود که بهترین روش های کاهش اضطراب باشند. در واقع پژوهشگران بالینی و متخصصین بهداشت روان از مدتها پیش پی برده اند که گریز و اجتناب نقش عمدهای در تداوم طولانی مدت اضطراب دارند.
در مورد گریز و اجتناب سه مشکل عمده وجود دارد:
۱. مانع از کاهش طبیعی اضطراب میشوند.
۲. مانع از آن می شوند که دریابید تفکر خطر آلود عامل اصطراب، غلط است.
۳. این روشها با محدود کردن آنچه می توانید انجام دهید، جاهایی که می توانید بروید و افرادی که می توانید با آنها برخورد کنید هزینه شخصی عظیمی بر شما تحمیل میکنند.
وقتی به اجتناب تکیه میکنید نهایتاً به این باور می رسید که فردی ضعیف، وابسته یا بی کفایت هستید و دیگر زندگی واقعی ندارید. سالها روانشناسان در درمان اضطراب بر اجتناب از موقعیتها و اشیای بیرونی تاکید داشتند. اما اخیراً کشف کرده ایم که اجتناب از افکار، احساسات و حسیات جسمانی که از نظر فرد آغازگر دوره های اضطرابند نیز در تداوم اضطراب نقش دارند. برخی سعی میکنند از بعضی افکار یا تصاویری که برایشان اضطراب زا است اجتناب کنند نظیر افکار مرگ یا مردن، گفتن چیزی بی ادبانه یا خجالت آور به دیگران، تصور جراحتی وحشتناک در مورد یکی از عزیزان، شکست شغلی یا از دست دادن شغل. برخی دیگر از حالات هیجانی قوی مانند خشم یا سرخوردگی اجتناب میکنند و معتقدند اینها نشانه از دست دادن کنترل است و میترسند منجر به بروز دوره اضطراب شود. سرانجام برخی از افراد از هر چیزی که سبب افزایش ضربان قلب، سرگیجه، دل آشوبه، تنگی نفس یا تعریق شود اجتناب می کنند زیرا این حس ها با اضطراب مرتبط هستند. ما از بسیاری افراد دچار اختلالات اضطرابی شنیدهایم که میگویند: من قهوه یا الکل نمی نوشم چون احساس ناشی از آن را دوست ندارم.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.