ذهنیت های والد ناکارآمد
آنچه در این مقاله میخوانید
ذهنیتهای والد ناکارآمد
ذهنیت های والد ناکارآمد در ابتدای زندگی بیمار به عنوان نماد والدین درون سازی شده اند. وقتی ذهنیتهای والد ناکارآمد در بیماران فعال میشوند، در نقش والدین خودشان می روند و همانطوری با خودشان رفتار میکنند که والدینشان سالها قبل با آنها رفتار میکرده اند. آنها اغلب صدای والدینشان را در خود گویی های خودشان نشان می دهند.
وقتی ذهنیتهای والد ناکارآمد فعال می شوند، احساس، افکار و رفتار بیماران مثل والدینشان است که در زمان کودکی نسبت به آنها داشته اند. ما دو نوع ذهنیت والد ناکارآمد را شناخته ایم: والد تنبیه گر یا انتقادگر و والد پرتوقع. والد تنبیه گر، کودک را به خاطر بیان نیازها یا اشتباهات، با عصبانیت شدید تنبیه میکند، مورد انتقاد قرار می دهد یا او را سخت کنترل میکند. شایعترین طرحواره های مرتبط با این ذهنیت عبارتند از تنبیه و نقص. این ذهنیت مخصوصا در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و افراد مبتلا به افسردگی شدید، حاکم است.
اختلال شخصیت مرزی
بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، ذهنیت والد تنبیه گر دارند. آنها مثل والدین بر رفتارشان عمل کرده و خودشان را تنبیه می کنند: برای مثال آنها خودشان را از افرادی شیطانصفت، کثیف یابد سرشت می دانند و اغلب با محروم کردن خودشان دست خود تنبیهی میزنند. آنها در ذهنت، کودکانی آسیب پذیر نیستند، بلکه والدین تنبیه گر هستند که اقدام به تنبیه کودک آسیب پذیر می کند. در واقع آنها بین ذهنیت والد تنبیه گر و ذهنیت کودک آسیب پذیر دائم در حال رفت و برگشت هستند، برخی از اوقات در نقش کودکی میروند که مورد ظلم و ستم قرار گرفته است و لحظه ای بعد در نقش والدین خودشان میروند که با ایشان بدرفتاری می کنند.
ذهنیت والد پرتوقع
ذهنیت والد پرتوقع، کودک را برای دستیابی به انتظارات، غیرواقع بینانه والدین تحت فشار قرار میدهد. چنین افرادی احساس میکنند کمالگرایی، کاری پسندیده و خوب است اشتباه کردن خود انگیختگی، بسیار مذموم و ناپسند است. اغلب، طرح واره های ایثارگری و معیار های سرسختانه به این ذهنیت ربط دارند. این ذهنیت در اختلال شخصیت خودشیفته و وسواسی – اجباری شایع است. این بیماران به ذهنیت والد پرتوقع پناه میبرند و معیارهایی افراطی برای خودشان در نظر میگیرند و تلاش میکنند به این معیارها دست یابند. با این حال، والد پرتوقع لزوما تنبیه گر نیست: اگر چه والد پرتوقع از کودک خود انتظارات زیادی دارد، ولی لزوما ممکن است او را تنبیه یا سرزنش نکند. بیشتر کودک، ناامیدی والدین را درک میکند و از اینکه آنها را ناامید کرده است، شرمنده میشود. در بسیاری از بیماران این دو ذهنیت شکل میگیرد. این افراد برای خودشان معیارهای غیر واقع بینانه ای در نظر میگیرند و در صورت نرسیدن به سرمنزل مقصود، خودشان را تنبیه می کنند.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.