ذهنیت محافظ بی تفاوت
آنچه در این مقاله میخوانید
ذهنیت محافظ بی تفاوت
به جز موارد خیلی شدید، بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اغلب بیشتر وقت خود را در ذهنت محافظ بی تفاوت می گذارنند. عملکرد این ذهنیت، قطع کردن نیازهای هیجانی، انزواگزینی و رفتار مطیعانه در برابر دیگران برای جلوگیری از تنبیه است. وقتی که ذهنیت محافظ بی تفاوت در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی فعال است، اغلب افرادی طبیعی جلوه می کنند. بیماران خوبی به نظر میرسند.
آنها در این حالت هر کاری که به ایشان پیشنهاد شود، به شیوههای مناسب انجام میدهند. سر وقت به جلسات درمان میآیند، تکالیف خانگی را فورا انجام میدهند. دست به کنش نمایی نمیزنند و کنترل هیجان هایشان را از دست نمیدهند. در واقع بسیاری از درمانگران به اشتباه این ذهنیت را تقویت می کنند. مشکل این است که وقتی که بیماران در این ذهنیت قرار دارند، خودشان را از احساس و نیازهایشان جدا می کنند. به جای نشان دادن خویشتن واقعی شان، هویت شان را بر پایه گرفتن پذیرش از سوی درمانگر بنا میکنند. آنها هر چیزی را که درمانگر بخواهد انجام میدهند، اما با درمانگر ارتباط واقعی برقرار نمی کنند.
گاهی اوقات درمانگران تمام وقت جلسه درمان را با بیمار می گذرانند، بدون اینکه تشخیص دهند بیمار تمام وقت در ذهنیت محافظ بیتفاوت به سر برده است. بیمار هیچ گونه پیشرفت مهمی به دست نمیآورد، بلکه فقط جلسه درمان را پیگیری میکند. علایم و نشانههای ذهنیت محافظ بی تفاوت عبارتند از شخصیت زدایی، پوچی، بی حوصلگی، سوء مصرف مواد، پرخوری، جرح خویشتن، مشکلات روانی – تنی، گیجی و منگی، اطاعت ماشین وار. بیماران اغلب وقتی احساس کنند در جلسه درمان برانگیخته شده اند، به منظور جدا کردن احساس هایشان به ذهنیت محافظ بیتفاوت پناه میبرند.
ذهنیت فعال محافظ بی تفاوت
وقتی که ذهنیت محافظ بیتفاوت در بیماران فعال است، درمانگر از راهبردهای زیادی برای کمک به بیماران به منظور تجربه کردن هیجان ها استفاده می کند. علاوه بر این درمانگر راهبردهایی را به خدمت میگیرد تا بیماران با دیگران ارتباط برقرار کنند و نیازهایشان را بیان نمایند. نکته مهم این که یک ذهنیت ممکن است ذهنیت های دیگر را فعال سازد. به عنوان مثال یک بیمار ممکن از یک نیاز را در ذهنیت کودک رها شده بیان کند، سپس برای تنبیه خودش به خاطر این کار به ذهنت والد تنبیه گر بغلتد و بعدش برای جلوگیری از درد تنبیه به ذهنیت محافظ بی تفاوت پناه ببرد. بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اغلب در چنین حلقه معیوبی گیر میافتند که یک ذهنیت در دایره ای خود تداوم بخش باعث فعال سازی ذهنیت های دیگر میشود. اگر بخواهیم در روند سلسله مراتبی ذهنیت ها در قالب سلامت روانشناختی با بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی کار کنیم، بزرگسال سالم و کودک آسیب پذیر، سالمترین ذهنیتها هستند، سپس کودک عصبانی که نیازها و تمایلات اصیل را تجربه میکند. بعد از این ذهنیت، محافظ بی تفاوت که بر رفتار بیمار کنترل دارد. در آخرین مرتبه این سلسله مراتب، ذهنیت والد تنبیه گر قرار دارد که هیچ جنبه مثبتی ندارد. ذهنت والد تنبیه گر در طی زمان، بیشترین آسیب را برای بیمار به همراه خواهد داشت.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.