زورگویی در مدارس و اینترنت
آنچه در این مقاله میخوانید
زورگویی در مدارس و اینترنت
شاید یکی از تحولات غافلگیرکننده در دوران مدرن، فراگیر شدن رفتارهای زورگویانه در میان کودکان و نوجوانان باشد. البته میتوان گفت که زورگویی همیشه در جامعه وجود داشته است و امروزه شیوع بیشتری نسبت به گذشته ندارد. اما با این حال می توان گفت که در قرن بیست و یکم، زورگویی به موضوع عمومی نگرانکننده ای تبدیل شده است.
زورگویی و خودکشی در جوانان
یکی از دلایل این امر رابطه ی بین زورگویی و خودکشی در جوانان است. رفتار زورگویانه به عنوان یکی از علل خودکشی شناسایی شده است و مشاوره به طور فزاینده ای از قربانیان این رفتار در مدارس حمایت میکند. امروزه می دانیم که شناسایی زورگویی اغلب دشوار است و ممکن است علی رغم شیوع آن در مدارس، شناسایی نشود. حتی با وجود اجرای سیاستهای ضد زورگویی، بسیاری از کودکان، زورگویی را در برخی از مراحل تحصیل تجربه میکنند که این زورگویی میتواند به صورت جسمانی، هیجانی یا شایعهپراکنی باشد.
زورگویی اینترنتی
زورگویی اینترنتی ممکن است خارج از مدرسه اتفاق بیفتد، اما اغلب، مشاوران مدرسه به این مسئله رسیدگی می کنند. علاوه بر این، زورگویی اغلب، گروه جوانان را درگیر میکند و نیاز است که این مشکل در بافت و زمینه ی این گروه بررسی شود. مطالعه ی موردی بعدی به شکل ساده تری این موضوع را نشان میدهد. این مطالعه ی موردی برای مشاوران مدارس کاربرد دارد؛ به این معنی که نیاز به آموزش بیشتر در خصوص مهارت کار گروهی را به صورت واضح نشان میدهد. انجمن مشاوران و روان درمانی بریتانیا دستورالعملهایی را برای متخصصان مشاورهای که در مدارس کار میکنند، ارائه کرده است؛ این مشاوران امروزه شاهد تعداد فزاینده ی جوانانی هستند که در معرض رفتار زورگویانه قرار میگیرند. مشاوره ی مدرسه حوزهای تخصصی است که به آموزش بیشتر در این زمینه ی خاص نیاز دارد.
گروه مدرسه
مدیر مدرسه از سارا، که مشاور دبیرستان دخترانه بود. خواست تا با گروهی از دختران ۱۶ – ۱۵ ساله در مورد بعضی از آشفتگی ها و مزاحمت هایی که وی احساس کرده بود صحبت کند. هیچ نشانهی آشکاری از زورگویی وجود نداشت و هیچ کس هم در این خصوص شکایتی نکرده بود، اما معلمان احساس کرده بودند که یک جای کار خراب است.
سارا در خصوص مهارتهای کار گروهی آموزش دیده بود و با راه اندازی گروه موافق بود، اما معتقد بود که این کار باید خارج از کلاس درس انجام گیرد تا در آن محیط دانش آموزان بتوانند به صورت دایره وار بنشینند. هنگامی که در زمان مقرر این دختران وارد جلسه شدند، واضح و مشخص بود که آن وضعیت برایشان تازگی دارد. ابتدا، بسیاری از آنها به زور جلوی خنده ی خود را میگرفتند و بعضی ها، هنگامی که سارا خودش را به نام معرفی می کرد و از بقیه میخواست که خودشان را معرفی کنند، در گوش هم پچ پچ می کردند. دخترها به آرامی شروع به معرفی خودشان کردند و بعد از مدتی فضا آرام تر و راحت تر شد. سارا قراردادی را با گروه منعقد کرد که در برگیرنده ی قوانین اساسی گروه بود. این قواعد شامل این موارد بود: بررسی محرمانه ی مسائل مورد بحث در گروه، گوش دادن مداوم به صحبتهای سایر افراد و احترام گذاشتن به نظرات سایر اعضای گروه. یکی از دخترها سر صحبت را آغاز کرد و گفت نمیداند چرا آنجاست. سارا از آنها پرسید که آیا کسی دیگری می خواهد چیزی به صحبت آن دختر اضافه کند و چند دانش آموز سر خود را تکان دادند.
پس از سکوتی نسبتا طولانی، یکی از اعضای گروه به نام الناز، به دانش آموز دیگری اشاره کرد و گفت: من فکر میکنم میتوان کاری برای او انجام داد. آن دختری که به او اشاره شده بود، شروع کرد به گریه کردن. نام او تینا بود و فقط ۳ ماه از آمدنش به مدرسه می گذشت. او پس از مدتی آرامشش را به دست آورد و گفت که مادرش ۶ ماه پیش فوت کرده است و آنها برای نزدیکی به اقوامشان، به این محل آمده اند. نفس گروه از تعجب بند آمده بود و گفتند که تا الان نمی دانستند مادر تینا فوت کرده است. پاسخ تینا این بود که کسی در این مورد چیزی از او نپرسیده است. خلق گروه نرم تر شد و همگی با توجه و مراقبت روی مسئلهی تینا متمرکز شدند.
او فرصتی به دست آورد تا آزادانه در مورد تجربه ی طرد شدن و مسخره شدنش در روزهای اول در مدرسه صحبت کند. او هرگز توسط دیگران پذیرفته نشده بود و اغلب می شنید که دیگران در مورد ظاهر او اظهار نظرهای منفی می کردند. سارا می دید که تجربه ی تینا تاثیر زیادی روی گروه گذاشته است. آنها آرام تر به نظر می رسیدند و یکی از دخترها پرسید آیا جلسه ی گروه دوباره تشکیل میشود. جلسه ی دوم توسط سارا تشکیل شد و در آن، مسائل نشست گرفته از جلسه ی اول تحلیل و پردازش شد.
تفسیر
تفسیر: این روایت فشرده فرآیندها و پویایی هایی را نشان میدهد که در یک گروه کلاسی رخ داده است. و بر این نکته تاکید میکند که زورگویی در مدارس معمولا فرآیندی گروهی است و در نتیجه باید در بافت گروه بررسی شود. همچنین نشانگر این است که قربانیان زورگویی مانند تینا اغلب تنها و فاقد اعتماد به نفس هستند. سوگ می تواند موجب تنهایی شود، مگر اینکه فرد تحت حمایت قرار بگیرد. همچنین، تنهایی اغلب به از دست دادن اعتماد و عزت نفس منجر میشود.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.