شیوه های مقابله با اعتیاد
آنچه در این مقاله میخوانید
شیوه های مقابله با اعتیاد
شیوههای مقابله، یکی دیگر از عوامل شناختی رفتاری در سوء مصرف مواد می باشد. به طور طبیعی، انسانها هنگامی که با عوامل فشارزای زندگی مواجه می شوند، سعی در به کارگیری امکانات و تواناییهای خود در جهت رفع فشار دارند.
روشها و شیوه های مقابله با اعتیاد
گاهی روشها و استراتژیهای مقابله ای به کار گرفته برای رفع استرس ها، به صورت استفاده از مکانیزم دفاعی کاملا آگاهانه و سنجیده است، اما گاهی به صورت کاملا ناخودآگاه و نسنجیده مورد استفاده قرار می گیرد. زمانی که شخص از روشهای مقابله ای نسنجیده استفاده میکند، یعنی نیرو و توان روانشناختی خود را بر حل مسئله متمرکز می کند و به صورت مسئله مدار با مشکل مزبور برخورد می کند. این روشها موجب درهم شکستگی یا ضعف شخص نمی شود، اما اگر از روشهای ناکارآمد استفاده کند، این گونه راه کارهای ضعیف باعث درهم شکستن فرد در مقابل عوامل استرس زا می شوند و فرد احساس شکست، یاس، درماندگی و ناامیدی خواهد کرد، در حقیقت، این احساسات منفی و ناخوشایند، زمینهساز سوء مصرف مواد خواهند بود و این گونه افراد برای رهایی از مشکلات و مسائل زندگی، به طور موقت از طریق مصرف مواد آرامش را به دست میآورند.
خصوصیات و ویژگی های زمینه ساز اعتیاد بر محورهای زیر متمرکز
خصوصیات و ویژگی های زمینه ساز اعتیاد بر محورهای زیر متمرکز می باشند که این محورها عبارتند از :
- حساسیت نسبت به احساسات یا عواطف ناخوشایند. برای مثال، تحمل پایین نسبت به تغییرات خلقی و تغییرات طبیعی در زندگی.
- کاهش وابستگیها و علائق سالم و وجود انگیزه های نابالغ، معتادین را به ارضای سریع و فوری غرایز سوق میدهد و آنها در حقیقت، قادر به تعویق انداختن خواستههای خود نمی باشند.
- وجود اشکال در مهارت های مقابله و سازگاری و کسب مهارت های زندگی. بدین ترتیب، حتی هنگامی که به دلیل بروز مسئله ی کوچک برانگیخته میشوند، دانش و مهارت لازم برای پیگیری آن را ندارند. به عبارت دیگر، چون معتاد روش های صحیح مقابله نیاموخته است، برای کنار آمدن با مشکلات موجود از مواد مختلف استفاده کند.
- جستجوی تحریک و سطح تحمل پایین و بی حوصلگی.
- تحمل پایین محرومیت و حساسیت نسبت به ناکامیها، محرومیتها و عواطف ناخوشایند ناشی از محرومیتها یا موقعیت اقتصادی پایین.
- دیدگاه نسبت متزلزل نسبت به آینده، به طوری که توجه فرد به حالات عاطفی، امیال و اعمال مربوط با تسکین و ارضای خود به این جا و اکنون معطوف شود.
- از دیدگاه رفتاری – شناختی سوء مصرف مواد، به عنوان شیوه ی مقابله ای ناکارآمد به حساب میآید که در واقع، نشانه ی ناتوانی شخص در حل مسئله، باورها انتظارات نادرست خود می باشد. در این ارتباط، سوء مصرف مواد، مکانیسم مقابله ای ناکارآمد و نسنجیده ای است که از ضعف مهارتهای مقابلهای و حل مسئله سرچشمه می گیرد.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.