طبقه بندی دوبعدی شیوه های فرزندپروری
- پاسخده
- بی اعتنا
- پرتوقع
- والدین مقتدر
- والدین مستبد
- کم توقع
- والدین آسان گیر
- والدینی که دخالت نمی کنند
1- فرزندپروری مقتدرانه. سبک مقتدرانه
این روش موفق ترین روش فرزندپروری است. والدین مقتدر درخواستهای معقولی برای پختگی دارند واین درخواستهارابا تعیین محدودیتها واصرار بر اینکه کودک باید از آنها تبعیت کند، به اجرا می گذارند.
در عین حال، آنها صمیمت و محبت نشان می دهند، صبورانه به نقطه نظر های فرزندشان گوش می کنند، و مشارکت در تصمیم گیری خانوادگی را ترغیب می نماید. فرزندپروری مقتدرانه، روشی منطقی و دموکراتیک است که طی آن، حقوق والدین و کودکان محترم شمرده می شود. یافته های بامریند نشان داد که فرزندان والدین مقتدر، بسیار خوب پرورش می یابند آنها شاد وسرحال هستند، در تسلط یابی بر تکایف جدید، اعتماد به نفس دارند و خود گردان هستند این کودکان، سوگیری جنسیتی کمتری هم نشان می دهند. دخترها در استقلال و میل به تسلط یافتن بر مهارتهای جدید، و پسرها در رفتار دوستانه و یاری گرانه، نمره های بالایی کسب کردند.
2- فرزندپروری مستبدانه، سبک مستبدانه
والدینی که از سبک مورد نظر استفاده می کنند نیز متوقع هستند، ولی برای پیروی کردن آن چنان ارزش زیادی قابل هستند که فرزندانشان دوست ندارند پیروی کنند همان کاری که من گفتم انجام بده ! نگرش این والدین است. در نتیجه، چون آنها انتظار دارند فرزندانشان از دستورات برزگترها، بی چون و چرا اطاعت کنند، کمتر به گفتگو با آنها می پردازند. اگر کودک اطاعت نکند، والدین مستبد به فشار و تنبه متوسل میشوند.
بامریند دریافت که کودکان پیش دبستانی دارای والدین مستبد، مضطرب، گوشه گیر و ناخشنود بودند وقتی که آنها با همسالانشان تعامل می کردند، درصورت ناکامی، باخصومت واکنش نشان می دادند مخصوصا پسرها، خشم و سرپیچی زیادی نشان می دادند، دخترها، وابسته مخصوصا و بی علاقه به کندوکاو بودند، و از تکایف چالش انگیز عقب نشینی می کردن
3- فرزندپروری آسان گیرانه، سبک آسان گیرانه
والدینی که ازاین سبک مورد نظر استفاده می کنند، مهر ورز و پذیرا هستند، ولی متوقع نیستند و از هرگونه اعمال کنترل ، خودداری می کنند. والدین آسان گیر به فرزندانشان اجازه می دهند در هر سنی که هستند، خودشان تصمیم بگیرند، درحالی که، هنوز قادر به انجام این کار نیستند. آنها می توانند هروقت که دوست دارند غذا بخورند و بخوابند و هر قدر که می خواهند تلویزیون تماشا کنند. آنها مجبور نیستند طرز رفتار خوب رایاد بگیرند با کارهای خانه را انجام دهند.
معتقدند که این روش اگر چه برخی از والدین آسان گیر واقعا بهترین است، خیلی دیگر از توانایی خود تأثیر گذاشتن بررفتار فرزندشان مطمئن نیستند و از لحاظ اداره کردن خانوادۀ خود، بی کفایت و بی برنامه هستند. بامریند دریافت که فرزندان والدین آسان گیر، خیلی ناپخته هستند. آنها در کنترل کردن تکانه هایشان مشکل داشتند. و وقتی از آنها می خواستند کاری را انجام دهند که با تمایلاتشان مغایر بود، اطاعات نمی کردند بسیار پرتوقع و وابسته به بزرگترها بودند، و در مقابسه با کودکانی که ضمنا والدینشان کنترل بیشتری اعمال می کردند، درتکالیف پیش دبستانی استقامت کمتری نشان می دادند. رابطۀ بین تربیت آسان گیرانه و رفتار وابسته مخصوصا در پسرها، نیرومند بود.
4 -شیوۀ بدون دخالت فرزندپروری
شیوه ای که طی آن، کم توقعی با بی اعتنایی وطرد همراه است. والدینی که دخالت نمی کنند. اغلب افسرده هستند واسترس زندگی به قدری آنها را از توان انداخته است که وقت و انرژی کمی برای فرزندانشان دارند.
فرزندپروری بدون دخالت درحالت شدید آن، نوعی بدرفتاری با کودک است که بی توجهی نامیده میشود. این شیوه، مخصوصا اگر در اوایل زندگی کودک شروع شده باشد. تقریبا تمام جنبه های رشد از جمله دلبستگی، شناخت، و مهارتهای هیجانی و اجتماعی را مختل می کند.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.