روانکاوی

طرحواره دیگر جهت مندی

طرحواره دیگر جهت مندی

بیمارانی که طرح واره هایشان در این حوزه قرار دارد ،به جای رسیدگی به نیازهای خود به دنبال ارضای نیازهای دیگران هستند .آنها این کار را برای دستیابی به تایید ،تداوم رابطه ی هیجانی یا اجتناب از انتقام انجام می دهند.

این بیماران در روابط اجتماعی تمایل دارند بر پاسخهای دیگران بیشتر از نیازهای خودشان تاکید کنند و اغلب از خشم و تمایلات خودشان نا آگاه هستند . آنها در دوران کودکی ،آزاد نبوده اند تا از تمایلات طبیعی خودشان پیروی کنند در بزرگسالی به جای این که از درون جهت دهی شوند از محیط بیرونی تاثیر می پذیرند و از خواسته های دیگران تبعیت می کنند .ریشه تحولی طرح واره های ای حوزه مبتنی بر پذیرش مشروط بوده است

کودکان باید جنبه های مهم شخصیت خود را برای دستیابی به عشق یا تایید دیگران مهار می کردند .در اکثر این خانواده ها والدین به جای توجه واهمیت قایل شدن به نیازهای منحصر به فرد کودک ،بیشتر نیازهای هیجانی یا منزلت اجتماعی خود را مهم می دانند.

بیمارانی که طرح واره ی اطاعت دارند ،کنترل خود را به دست دیگران می سپارند و در برابرآنها تسلیم می شوند ،زیرا احساس می کنند مجبورند این کار را انجام دهند . کارکرد طرح واره اطاعت معمولا اجتناب از خشم ،انتقام یا رها شدگی است .

دو شکل عمده این طرح واره عبارتند از:

  1. اطاعت از نیازها : سرکوب تمایلات و خواسته های فرد
  2. اطاعت از هیجان ها :سرکوب پاسخ های هیجانی ،خصوصا خشم

طرح واره اطاعت معمولا با این برداشت همراه است که نیازها و احساسات فرد مهم و ارزشمند نیستند .

این طرح واره اغلب به شکل رضایت و اشتیاق وافر برای خرسند کردن دیگران ظاهر می شود ،در عین حال که نسبت به نیرنگ و فریب خوردن حساسیت زیادی دارد.

اطاعت معمولا منجر به افزایش تدریجی خشم شده و به شکل علایم ناسازگار ظاهر می شود (مثل رفتار منفعل –پرخاشگرانه ،طغیانهای غیر قابل کنترل خشم ،علایم روان تنی یا انزوای عاطفی )

بیمارانی که طرح واره ایثار دارند ، نیازهای دیگران را با میل خود و حتی به قیمت از دست دادن رضایت مندی شخصی ارضاء می کنند . آنها این کار را برای کاهش رنج و گرفتاری دیگران ،دوری از گناه ،دستیابی به احساس ارزشمندی ،و تداوم رابطه ی هیجانی با افراد نیازمند انجام می دهند .بیمارانی که این طرح واره را دارند ،اغلب نسبت به رنج دیگران حساسیت زیادی نشان می دهند .

آنها مدام با این احساس دست و پنجه نرم می کنند که نیازهایشان به طور کافی ارضاء نمی شود و این امر گاها منجربه احساس دلخوری آنها می شود . این طرح واره با مفهوم دوازده مرحله ای وابستگی بیمار گونه همپوشی دارد.

بیمارانی که طرح واره یپذیرش جویی/جلب توجه دارند ،دستیابی به تایید یا توجه دیگران را سرحوله ی زندگی خود قرار می دهند . احساس ارزشمندی آنها بیشتر به واکنش دیگران بستگی دارد تا واکنشهای خودشان .

این طرح واره اغلب مسایلی از قبیل اشتغال ذهنی زیاد نسبت به منزلت اجتماعی ،ظاهر ،پول یا موفقیت به عنوان وسیله ای برای رسیدن به تایید و توجه دیگران را در برمی گیرد.

چنین طرح واره ای اغلب ،منجر به تصمیمهای سرنوشت سازی در زندگی می شود که غیر قابل اطمینان هستند و نتایج ناگواری در پی دارند .

نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!

اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده  مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید 

نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!

اگر ترجیح می دهید که  مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید

نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟! 

 اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp IMO Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonدریافت وقت مشاوره