روانکاوی

طرح واره های ناسازگار اولیه

طرح واره های ناسازگار اولیه

بک طرح واره های ناسازگار اولیه، از جمله فقدان، شکست و مورد علاقه نبودن را معرفی کرد. این طرح واره ها در سال‌های اولیه زندگی پدید می آیند و با مفهوم یکپارچگی زیستی، از جمله توانایی زیست زنده ماندن، ترک شدن و هدایت کردن خطر به سمت خود، در ارتباط هستند.

بالبی معتقد است اختلال هایی که در مرحله های اولیه زندگی روی می دهد بر پردازش اطلاعات در دوره های بعدی اثر می گذارد، و در نتیجه فرد را در مقابل تهدید به ترک شدن و تهدیدهای آسیب زننده به بقای زیستی فرد، آسیب می سازد. یانگ این فرض را مطرح ساخت که برخی از طرح واره ها، به ویژه طرح واره هایی که در طی دوران اولیه زندگی در نتیجه تجربه های ناخوشایند و نامطلوب کودکی شکل می گیرند، ممکن است هسته مرکزی اختلال های شخصیت، مشکل‌های خصیصه ای خفیف‌تر، و بسیاری از اختلال های دیرپای محور یک را تشکیل دهند ، وی این زیرمجموعه از طرح‌واره ها را طرح واره های ناسازگار اولیه نامگذاری کرد و به منظور ارائه تعریفی جامع از این طرح واره ها تاکید داشت

طرح واره های ناسازگارانه اولیه:
  1. الگوی استفاده و نافذ است که شامل
  2. خاطره ها، هیجان ها، شناختار ها و حس های بدنی است که:
  3. در ارتباط با فرد و رابطه های بین فردی او با دیگران است
  4. در طول سال‌های کودکی یا نوجوانی شکل می‌گیرد و
  5. ر طول زندگی فرد گسترش می‌یابد و
  6. به گونه چشمگیری مختل و ناکارآمد است.

به طور خلاصه، طرح واره های ناسازگار اولیه الگوهای شناختی و هیجانی خود – ویرانگری هستند که شکل گیری آنها از دوره‌های اولیه رشد فرد آغاز می گردد و در طول زندگی او تکرار می شوند.

توجه داشته باشید که بر اساس این تعریف، رفتار فرد قسمتی از طرح واره ها او نیست، بلکه بر اساس نظریه یانگ رفتارهای ناسازگار به عنوان پاسخی درباره طرح واره های ناسازگار به عنوان پاسخی در برابر طرح واره های اولیه شکل می گیرند.بنابر این، رفتارها توسط طرح واره های برانگیخته می شوند، ولی قسمتی از طرح واره ها نیستند.

طرح واره های ناسازگار اولیه ویژگی‌های خاصی دارند.

این طرح‌ها به عنوان:

  1. واقعیت های پذیرفته شده پیرامون خود یا محیط تجربه می شوند
  2. خود – تخریب گر و در برابرتغییر مقاومت هستند،
  3. تکرار شونده و ناکارآمد هستند
  4. بسیاری اوقات توسط برخی رویدادها از جمله فقدان و یا از دست دادن شغل، فعال می‌شوند
  5. در زمان فعال بودن با میزان چشمگیری از هیجان در هم آمیخته هستند
  6. معمولا ناشی از تعامل سرشت کودک با تجربه های مختلف دوران رشد وی در پیوند با اعضا یا مراقبت کننده ها در خانواده هستند
  7. خود – تداوم بخش اند، و بنابراین در برابر تغییر مقاوم هستند

به طور کلی، طرح واره ها به عنوان باورهای بنیادین ناکارآمدی در نظر گرفته می شوند که توسط یک محرک فعال می گردند و تم های پایدار و با ثباتی دارند که از فردی به فرد دیگر متفاوت است طرح واره ها در طول دوران کودکی شکل گرفته اند و در واقع، حاصل تلاش فرد به منظور انطباق با رویدادهای زندگی و موقعیت های محیطی هستند. زمانی که طرح واره ای فعال می شود ، در حقیقت، طرح واره ها توسط شرایط نشانه های موقعیتی خاصی فعال می شوند، و سپس دوباره ذخیره می گردند. این فعال ساز ها و نشانه های موقعیتی در ذخیره حافظه فرد قرار دارند. این بدان معناست که درمانگر باید طرح‌واره را به عنوان یک مفهوم فراگیر در نظر بگیرد، نه اینکه به آن به عنوان مجموعه ای از شناختارها نگاه کند.

نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!

اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده  مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید 

نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!

اگر ترجیح می دهید که  مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید

نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟! 

 اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp IMO Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonدریافت وقت مشاوره