عواملی که مانع گوش دادن میشوند
عوامل متعدد دیگری نیز وجود دارند که مانع گوش دادن فعال میشوند، و همانندسازی افراطی با مراجع یا مشکل مراجع یکی از این عوامل است. این موضوع بار دیگر اهمیت خودآگاهی برای مشاوران را نشان می دهد، زیرا تنها از طریق آگاهی از حوزههای آسیب پذیری و پیش داوریهایمان میتوانیم به اجتناب از این نوع همانندسازی افراطی که اغلب شامل همدردی است امیدوار باشیم.
تفاوت های اساسی بین همدلی و همدردی
تفاوت های اساسی بین همدلی و همدردی، با پرداختن به رویکرد شخص محور راجرز به مشاوره توضیح داده می شود، اما در اینجا باید یادآور شد که همدردی در مشاوره ی درمانی مناسب نیست، زیرا همدردی نگرشی است که گرایش به سطحی بودن دارد و نشان دادن آن مستلزم تلاش اندکی است. همچنین، تقریباً به سادگی وانمود و شبیه سازی می شود و اغلب هنگامی که افراد پریشان هستند، به شیوهای بدون فکر و سرسری ابراز می شود. گوش دادن، از هر لحاظ، مهمترین مهارت در مشاوره است.
نظم، خود کنترلی و نگرش پذیری
این مهارت اصلا آسان نیست و نظم، خود کنترلی و نگرش پذیری بالایی نیاز دارد. گوش دادن فعال، به مراجعان اطمینان خاطر می دهد که درک شده اند و آنچه میگویند اهمیت بسیار زیادی دارد. وقتی به افراد گوش ندهیم، در برقراری هرگونه ارتباط هیجانی واقعی با آنها شکست میخوریم. بسیاری از مراجعانی که جویای مشاوره می شوند، کسانی هستند که حرف هایشان هرگز شنیده نشده است. احتمالا والدین آنها در این زمینه ناتوان بوده اند و بعدها نیز در مدرسه یا محل کار، حرفهایشان شنیده نشده است. گاهی اوقات پیش میآید که افراد رازی دردناک را سالهای زیادی پنهان می کنند و همان گونه که واینبرگ می گوید، ممکن است برای ما پیش پا افتاده باشد، اما برای دارنده ی آن بسیار مهم است. هنگامی که شخصی وقت، توجه و مهارت گوش دادن فعال را برای کمک به این افراد به کار میگیرد، آنها جرات ارزیابی مجدد مشکل را پیدا میکنند.
تمرین: پاسخ های مناسب
برای پاسخگویی به هر عبارت، به پاسخهای الف تا د نگاه کنید. آیا می توانید از نظر خودتان پاسخ های مناسب و نامناسب را شناسایی کنید؟ پس از شناسایی پاسخ های مناسب و نامناسب، یافته های خود را با سایر اعضای گروه آموزشی به بحث بگذارید.
۱. وقتی من کودک بودم، پدرم اغلب از خانه دور بود؛ بنابراین، من واقعاً نتوانستم او را بشناسم.
الف) بسیار برای شما سخت بوده است.
ب) در آن برهه ی زمانی، این اتفاق برای افراد بسیاری رخ می دهد.
ج) او تقریبا با شما غریبه بود.
د) تقصیر شما نبود.
۲. یک سال پیش همسرم به من خیانت کرد.
الف) این کار چگونه آغاز شد؟
ب) من را به یاد اتفاقی که برای دوستم افتاد انداختید.
ج) شما باید داغون شده باشید.
د) دوست دارید در مورد آن بیشتر صحبت کنید؟
۳. چون ما نتوانستیم از خواهرم مراقبت کنیم، او بالاخره به آسایشگاه رفت.
الف) برای شما بسیار ناخوش و دردناک بوده است.
ب) بیماری او برای مراقبت در خانه بسیار شدید بوده است.
ج) او الان در آسایشگاه به خوبی تحت مراقبت است.
د) بسیاری از خویشاوندان در چنین شرایطی از این طریق، فشار و ناراحتی خود را کم می کنند.
۴. وقتی من با ماشین تصادف کردم، همه من را مقصر میدانستند.
الف) هیچ کس به شما گوش نداد.
ب) آیا شما بیمه بودید؟
ج) اتفاق بدی بود.
د) در آن فاصله شما ماشین را چطور کنترل کردید؟
۵. من دارم سعی می کنم بین درس خواندن و کار تمام وقتم تعادل ایجاد کنم. بچه ها در مرحله ی سختی قرار دارند و در خانه کمکی دریافت نمیکنند.
شوهرم وقتی به خانه می آید، بسیار خسته است.
الف) احساس میشود که همه چیز به عهده ی شماست.
ب) آیا می توانید برای اینکه همه کمک کنند، تقسیم کار کنید؟
ج) چرا شما درس را رها نکردید؟
د) فکر میکنم شما سعی می کنید بیش از حد کار کنید.
تمرین: موانع گوش دادن
به صورت انفرادی، به فهرست عوامل زیر، که ممکن است بر مشاوران تاثیر بگذارد، نگاه کنید و اثرات احتمالی این موانع بر توانایی گوش دادن را در نظر بگیرید.
• خستگی و استرس
• مشکلات شخصی
• بیماری یا درد
• شباهت تجارب مشاوره با تجاربی که مراجع توصیف می کند
• عدم تجانس تجربه ی مشاوره با تجربه ی مراجع
• تفاوت فرهنگی، دینی و اجتماعی
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.