روانکاوی

عکس العمل ها و پاسخهای پرخاشگرانه

عکس العمل ها و پاسخهای پرخاشگرانه

یکی از شیوههای طبیعی و غریزی بیان خشم میباشد خشم پاسخی مادی در برابر شرایط تهدیدآمیز است وقتی که فردی مورد حمله و هجوم فرد دیگری واقع می شود برای مبارزه و دفاع از خود به یک سری رفتارهای تند و هیجانهای پرشور و قدرتمند نیاز دارد که احساس خشم پایه و اساس آن است. در عین حال هر فرد یا موضوع پیش پا افتاده ای اعم از قوانین مختلف و مناسبات اجتماعی نباید باعث تحریک و برانگیختگی خشم انسان شود.

عکس العمل ها و پاسخهای پرخاشگرانه

سه روش اصلی برای مبارزه با خشم و عصبانیت عبارتند از:

  • بیان
  • سرکوب
  • آرام سازی

الف) بیان خشم:

یکی از ساده ترین روشهاب ابراز وجود بیان خشم ـ و نه پرخاشگری است. بدین منظور فرد باید بتواند بدون آسیب رساندن به دیگران نظرات و خواسته های خود را مطرح کند منظور از ابراز وجود این نیست که حتماً دیگری را تحت فشار قرار داده یا عنوان سازیم و آن گاه نسبت به وضع موجود ابراز عقیده کنیم.

ب) سرکوب خشم:

احساس خشم می تواند سرکوب شود و پس از مدتی با هدایت سالم و وارونه سازی به صورت دیگری متجلی شود به عبارت دیگر زمانی که فرد بتواند هنگام عصبانیت خشم خود را کنترل کند و مانع بروز افکار منفی و مخرب شود و با کمی تأمل حرکات مثبت، جهت جدیدی به این نیروی درونی خود به هر موجبات سرکوب خشم را به وجود آورده است. هدف این روش آن است که از بروز خشونت و ابراز احساسات تند و شدید جلوگیری شود و با بازگردانی این احساس به سمت رفتارهای مفید و سازنده موجب ارتقاء فرد شود تنها انتقاد از این شیوه آن است که چنانچه امکان برون ریزی خشم مهیا نشود باعث بالا رفتن فشار خون و یا افسردگی در شخص می شود.

ج) آرام سازی:

عدم امکان بیان خشم و عصبانیت باعث مشکلات بی شماری می شود از جمله بین آسیب شناسان خشم مثل رفتارهای نافعال پرخاشگرانه و (انتقال گرفتن غیر مستقیم از افراد بدون توضیح علت آن و یا رویارویی با فرد متخاصم) یا خشن و شخصیتی که دائماً نسبت به افراد بدگمان است و در پی عیب جویی از دیگران برمی آید افرادي که مکرراً حقوق دیگران را پایمال می کنند به همه چیز انتقاد می کنند و بهانه جو و بدخیال هستند روشهای مفید و سودمند بیان خشم را نیاموخته اند .بدون شک این گروه افراد دارای روابط و مناسبات اجتماعی ضعیفی هم می باشند.در نهایت فرد می تواند آرامش درونی خود را حفظ کند منظور این است که هرچند کنترلی بر محرکات خارجی و عوامل تنش زا ندارد اما می تواند با حفظ آرامش خود موجب کاهش ضربان قلب و فشار خون و به دنبال آن فروکش نمودن احساس خشم خود شود چنانچه که اسیلبرگر در کتاب خود مینویسد وقتی هیچ کدام از این روش کارگر نمیافتد حتماً فرد یا شیئی آسیب خواهد دید.

عکس العمل ها و پاسخهای پرخاشگرانه

وسایل جلوگیری از خشم

۱) از تنبیه و مجازات نامناسب و تبعیض باید خودداری کرد و مخصوصاً در مورد اینکه تنبیه متناسب با تغییر و گناه نباشد زیرا به تجربه ثابت شده است که مجازات نامتناسب خشم های شدید و عواقب وخیمی به وجود آورده است.

۲) تأمل و تفکر و اعتراف از میزان خشم می کاهد اگر کسی بتواند در حین خشم بر خود مسلط شود و قدری تأمل نماید فوراً خشم او فرو خواهد نشست و به همین جهت است که

امیر المومنین (ع) فرموده اند:

در موقع خشم هفتاد بار صلوات بفرستید. امام باقر (ع) می فرماید:
پس هرکسی بر مردی خشمگین شد و ایستاده بود باید فوری بنشیند تا پلیدی شیطان از او دور شود. و هرکسی به خویشاوندش غضب کند نزدیک او رود و تنش را لمس  کند تا آرامش یابد، در ضمن در حین تأمل (صبر کردن) نفس عمیقی کشیدن از میزان خشم می کاهد. وقتی دو نفر نسبت به یکدیگر پرخاش میکنند و خشمگین هستند بهتر است یکی به تقصیر خود اعتراف کند و این اعتراف سریعاً در دیگری اثر کرده و از خشم دوطرف می کند. استفاده از آب سرد (پاشیدن روي صورت یا وضو گرفتن یا دوش آب سرد) از میزان خشم کاسته می شود. توجه به موضوع جدید باعث میشود که از شدت خشم کاسته شود. این موضوع در بیشتر کودکان صادق است اگر انگیزهای و شیئی جدید ارائه شود فوراً خشم او را فروکش می کند و در اطراف بزرگسالان اگر شخص بتواند و یا نتواند موضوع را پیش کشیده و به بحث در اطراف آن بپردازد و یا بتواند خشم او فرو خواهد نشست به شرط اینکه این عمل طوری انجام پذیرد که طرف مخالف متوجه نگردد. خشم در نوجوانان برخلاف کودکان که بیش از ۵ دقیقه به طول نمی انجامد حداقل یک ساعت باقی خواهد ماند و در این مدت نوجوان سعی میکند عکس العمل بدنی خود را به صورت حرکاتی سریع و تند از خود ظاهر می سازد. مثلاً درها را محکم به هم می کوبد خانه یا اطاق را با خشونت ترك می کند. فریاد می زند، غرغر می کند، ناسزا می گوید و اشیا را پرت می کند، توهین و کنایه می زند، نقشه های انتقالی طرح می کند (ولی کمتر آن را اجرا می نماید)، قهر کردن و اخم کردن از مختصات نوجوان در حین خشم است.

نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!

اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده  مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید 

نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!

اگر ترجیح می دهید که  مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید

نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟! 

 اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp IMO Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonدریافت وقت مشاوره