نوروفاماکولوژی مربوط به کوکائین
کوکائین به عنوان یک ماده ی محرک، به انتقال دهنده های دوپامین، نورآدرنالین و سروتونین متصل میشود. کوکائین به واسطه ی تاثیر بر مراکز تقویتی مغز بر روی رفتار اثرات تقویت کنندگی ایجاد میکند و با یک بار مصرف، فرد به این ماده وابسته میشود..
با تکرار و تداوم مصرف، پدیدهی تحمل شکل می گیرد و وابستگی به این ماده بیشتر از نوع روانی است تا وابستگی جسمانی؛ بنابراین، وابستگی فیزیولوژیکی به کوکائین که یکی از شاخصهای اصلی آن محرومیت یا ترک مواد است نسبت به مواد افیونی ضعیفتر است. کوکائین با تاثیر بر نورون های دوپامینی، سروتونینی و نورآدرنالینی در سیستم اعصاب مرکزی CNS،
میتواند اثرات خود را از دو طریق اعمال کند :
- انتقال یونی که از طریق غشا سلول های عصبی صورت می گیرد؛ تغییراتی ایجاد می نماید و آنها را مسدود میکند.
- بازجذب آمین های زیستی را بازدید می کند.
علت سرخوشی ناشی از مصرف کوکائین، مسدود شدن بازجذب دوپامین توسط این ماده است. به علاوه، مصرف مداوم کوکائین ممکن است موجب کاهش دوپامین و تحریک کارکرد دوپامینرژیک در سیستم اعصاب مرکزی مغز شود. گودمن و گیلمن در این ارتباط معتقدند که علت وابستگی به کوکائین و مشتقات آن، دخالت کوکائین در بازجذب دوپامین است. کوکائین مصرفی، سطح دوپامین برون سلولی در هسته ی آکومبنس را افزایش داده و نظام پاداش درونی را راه اندازی میکند. به علاوه، عامل مهم اثرات فیزیولوژیکی کوکائین، نظام پاداش درونی است. مهمترین عنصر میانجی اثرات نشاط آور و تحریکی روانی – حرکتی، مربوط به مسدود نمودن جذب مجدد دوپامین توسط کوکائین است.
گیرنده های دوپامین
گیرنده های دوپامینی نقش مهمی در بروز سرخوشی و اثرات تحریکی ایفا میکنند و میل به مصرف کوکائین را در افراد وابسته به آن افزایش میدهد. به عبارت سادهتر، ایجاد بازداری در مکانیسم بازجذب دوپامین میزان انباشتگی دوپامین را در فضای سیناپسی بالا برده و موجب افزایش فعالیتهای گیرنده دوپامینی نوع ۱ (D1) و نوع۲ (D2) میشود. در میان گیرنده های دیجیتال D5،D4،D3، احتمالا گیرنده های نوع D3 تا حدودی در اثرات کوکائین دخالت دارند. بنابراین، مصرف کوکائین باعث میشود که در مغز غلظت دوپامین در هسته ی اکومبنس افزایش یابد. .
نحوه ی تاثیرگذاری این ماده به صورتی است که توانایی سلول های عصبی را برگرداندن دوپامین های رها شده به درون این سلول ها کاهش می دهد و دوپامین به مدت بیشتری در سیناپس باقی مانده و سطح این باعث میشود که احساس خوشایند سرخوشی قوی در شخص رخ دهد. به علاوه مصرف کوکائین موجب تحریک سیستم عصبی سمپاتیک میشود و از فعالیت پاراسمپاتیک میکاهد. به نظر میرسد کوکائین از طریق تغییر عملی اپی نفرین، نوراپی نفرین و دوپامین اثراتش را به مغز اعمال می کند. به علاوه، جذب مجدد این انتقال دهنده های عصبی در صورت باقی ماندن مقادیر بسیار زیادی از آنها، تحریک گیرنده ها را به همراه خواهد داشت.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۳۴۶۰۱۱ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۳۵۸۹۰۸۸۱۹ تماس حاصل فرمایید.