پاتوفیزیولوژی های بی خوابی
آنچه در این مقاله میخوانید
پاتوفیزیولوژی های بی خوابی
همانند برخی از اختلالات خواب، مواردی وجود دارد که تصور می شود بی خوابی یک عارضه اولیه باشد، گاهی اوقات کاملاً ثانویه ناشی از امراض طبی یا روانپزشکی بوده، زمانی ممکن است با سایر بیماریهای مهم همایند شود. فرضیههای بسیاری درباره ی ایجاد خود بیخوابی وجود دارد، از جمله نظریاتی که وابسته به سبک های شناختی، آسیبپذیریهای روانپزشکی و حساسیت فیزیولوژیکی یا واکنش مفرط فرد است. در سال ۱۹۸۶ اشپیلمن یک مدل بسیار سودمند برای ابتلا به بی خوابی مزمن پیشنهاد کرد که امکان بررسی علل متعدد را فراهم میسازد مدل 3P.
مدل اشپیلمن
در مدل اشپیلمن فرض میشود که برخی از اشخاص مستعد اولین P گسترش بی خوابی هستند. این استعداد میتواند در شکل انباشتگی آهسته ی سائق هومئوستاتیک خواب در طول روز، افزایش سطح پایه ی اِرازل فیزیولوژیکی، گرایش به سبک های شناختی از نگرانی یا نشخوار ذهنی، یا سایر عوامل ایجاد شود. این امر ممکن است در کانون بی خوابی با علت ناشناخته قرار بگیرد، جایی که بیخوابی یک شکایت مادام العمر محسوب میشود. وقوع یک رویداد تسریع کننده، دومین P، در اشخاص مستعد، به بیخوابی حاد منجر میشود. عواملی که میتوانند به یک اپیزود از بی خوابی شتاب بدهد، مشتمل هستند بر: تغییرات دارویی، مانند شروع یک دارو درمانی با اثر دلخواه یا اثر جانبی در برانگیختگی CNS، وقوع یک منبع تنیدگی حاد روانی _ اجتماعی، مانند تغییر شغل یا ناسازگاری زناشویی، درد یا ناراحتی ناشی از بروز حاد یک عارضه ی جدید طبی، مانند رگ به رگ شدگی اندام های انتهایی. با رفع عوامل تسریع کننده با عمل یا گذشت زمان، انتظار میرود که بی خوابی حاد از بین برود.
اگر چه در بسیاری از مبتلایان با تغییر رفتارها، افکار و حتی تغییر در پاسخ دارویی به یک اپیزود حاد بیخوابی، شرایطی به وجود میآید که در آن عارضه ی کوتاه مدت به شکل یک عارضه ی مزمن دائمی سومین P مبدل میشود. عوامل دائمی کننده ی کلاسیک میتوانند در برگیرنده ی عوامل رفتاری باشند، مانند شخصی که در طول روز آگاهانه چرت می زند یا در اواخر هفته دیر بیدار میشود تا خواب از دست رفته را در شب جبران کند. سبک های شناختی ناسازگارانه ناشی از بیخوابی شامل غلوِ درجه ی اختلال حرکتی یا شناختی در روز متعاقب است و امکان دارد در نتیجه ی خواب متناوب نامطلوب ایجاد شود. تغییرات دارویی شامل مصرف یا سو مصرف الکل در تلاش برای شروع خواب و/ یا مصرف زیاد کافئین یا نیکوتین در طول روز برای تلافی کاهش خواب در شب هستند.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.