روانشناسی کودک و نوجوانخانواده درمانی

چطور تنبیه کنیم

چطور تنبیه کنیم؟

همه والدین در مورد تنبیه، عقاید شخصی مخصوصی دارند. چه آنهایی که آن را می پذیرند و یا رد می‌کنند، از تنبیه به عنوان یک روش آموزشی مناسب برای کودکانشان استفاده می کنند؟

چطور تنبیه کنیم

وقتی کودکتان را به اتاق می فرستید، زمان تماشا کردن تلویزیون را محدود می‌کنید و به او اجازه بازی کردن با اسباب بازی های مورد علاقه اش را نمی دهید؛ یا وقتی که به دنبال نزدیک شدن کودک به اجاق گاز، فریاد می‌کشید: نکن! در واقع برای اصلاح رفتارها از اصول تنبیه استفاده کرده اید.

اگر می‌توانستیم کودکانمان را فقط با استفاده از روش های مثبت تربیت کنیم، خیلی عالی بود؛ اما نمی‌توانیم. برای آموختن الگوهای رفتاری شایسته، هم روش های مثبت و هم منفی لازم هستند. ما قصد نداریم تنبیه را بپذیریم یا رد کنیم. بلکه می‌خواهیم روش آن را بیاموزیم تا هنگامی که تنبیه به عنوان یک روش تربیتی ضروری باشد، تاثیر بیشتری داشته باشد. تنبیه به تنهایی نمی تواند نتایج دلخواه را فراهم کند. زیرا به طور کلی روشی منفی است. این روش به کودک می‌آموزد که چه کاری را نباید انجام دهد. اما نمی آموزد که که چگونه باید رفتار کند. وقتی تنبیه را بدون تقویت رفتار شایسته به کار می‌بریم، کودک نمی داند رفتار ناپسندش را با چه رفتاری جایگزین کند.

چطور تنبیه کنیم

واکنش تطبیقی کلاسیک

تینا سه ساله برای رسیدن به یک لیوان از صندلی بالا می رود. مادرش او را از صندلی پایین می‌گذارد و به خاطر بالا رفتن از آن، او را سرزنش می‌کند. تینا گریه می‌کند و می‌گوید، دیگر نمی روم بالا، مامان. تا این مرحله خوب است؛ اما این دختر بچه نمی آموزد که می تواند از جایی امن تر لیوان بردارد، یا دفعه بعد باید از کسی کمک بخواهد. او آموخته است که چه کاری را نکند؛ ولی یاد نگرفته است که چه باید بکند. به علاوه، تنبیه وقتی موثر است که موقتی باشد چون وقتی از یک تنبیه دفعات زیاد استفاده شود، تاثیرش را از دست می‌دهد. والدین مکرراً چیزهایی شبیه این را به ما می گویند: اولین باری که امیر را تنبیه بدنی کردم، خیلی گریه کرد و پس از آن، برای مدت طولانی رفتارش تصحیح شد، اما حالا که مرتباً به خاطر رفتارهای نادرستش تنبیه بدنی می شود، هیچ تاثیری ندارد و به نظر هم نمی‌رسد که به هیچ وجه اهمیتی بدهد.

این یک واکنش تطبیقی کلاسیک است، و به سبب همین اثر است که ما تنبیه بدنی را به عنوان شکلی از تنبیه توصیه نمی‌کنیم. از آن جایی که گاه تنبیه به عنوان یک روش مدیریت، لازم می شود، این پرسش شکل می گیرد که: پس چه وقت و چگونه میتوانیم از آن استفاده کنیم؟
ما این اصول را پیشنهاد می کنیم:

۱. تنبیهی را انتخاب کنید که رفتار ناخواسته را کاهش دهد.
۲. در تنبیه زیاده‌روی نکنید.
۳. از تنبیه در کنار روشهای مثبت استفاده کنید.
۴. تنبیه را به تعویق نیندازید.
۵. همیشه پی آمدها را تشریح کنید.
۶. ثابت قدم باشید.
۷. الکی تهدید نکنید.
۸. برای اصلاح رفتار به کودک فرصت دهید.
۹. تنبیه بدنی باید کنترل شده و مختصر باشد.

نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!

اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده  مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید 

نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!

اگر ترجیح می دهید که  مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید

نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟! 

 اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp IMO Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonدریافت وقت مشاوره