چه کسی آسیب پذیر است
آنچه در این مقاله میخوانید
چه کسی آسیب پذیر است؟
با توجه به نظریه وحشتزدگی کلارک، افرادی که نسبت به وسواسهای فکری آسیب پذیرند، از جمله افرادی اند که گرایش به سوء تعبیر های فاجعه آمیز دارند.
به عنوان یک زمینه کلی، افرادی که می آموزند و یا به آنها گفته میشود که، همه ی افکار آنها معنادار و با ارزش هستند ۔ همانطور که در انواع خاصی از اعتقادها و تعالیم مذهبی وجود دارد ۔ تمایل بیشتری به سمت وسواسهای فکری دارند. در جهت صعود به مراحل والای اخلاقی، همه ی اعمال و افکار شخصی می بایست کمال پاکی، شرافت و کمال گرایی اخلاقی باشد.
افکار مغایر با اخلاقیات
افکار مغایر با اخلاقیات، معادل و هم تراز با اعمال غیر اخلاقی تلقی میشوند. برخی از رهبران بزرگ مذهبی در معرض وسواسهای فکری مزاحم بوده اند. واضح است همه ی افرادی که از معیارهای اخلاقی و مذهبی والایی برخوردارند، مبتلا به وسواس های فکری نمی باشند. حتما می بایست عوامل جانبی دیگری نیز در این امر دخالت داشته باشند. به کارگیری یا جهت گیری از سوگیری های شناختی خاص، از دیگر عوامل آسیب پذیری محسوب می شود. در اینجا، به علت ارتباط مفروض میان افکار و وقایع/ اعمالی که ترس از وقوع آنها وجود دارد، همجوشی فکر ۔ عمل نخستین کاندیدای به شمار میآید. این گونه سوگیری ها عامل آسیب پذیری می باشند. بی شک افسردگی آسیبپذیری فرد را نسبت به وسواسهای فکری افزایش میدهد. بنابراین، این میبایست از جمله عوامل خطرناک در به وجود آوردن وسواس فکری محسوب شود. هنوز چگونگی این ساز و کار مورد بحث قرار نگرفته است ۔ آیا افسردگی از طریق تغییر نحوه ی برداشت فرد از افکار مزاحم خود، موجب به وجود آمدن وسواس فکری می شود؟ برای مثال از طریق توجیه های منفی گرایانه ی نظریه افسردگی بک مربوط به این موضوع می باشد، اما نیاز است که در مورد جزئیات آن کار بیشتری صورت گیرد.
عامل دیگر این است که فرد افسرده، خودسنجی منفی نسبت به خود دارد و بنابراین سوء تعبیر های جدی از معنا و اهمیت افکار مزاحم شخصی، در یک زمینه ی منفی از پیش آماده شده قرار می گیرد. چهارمین علت، اضطراب است، چرا که تحقیق شده که عوامل تحریک کننده ی اضطراب از قبیل فیلم، محرکات تنش زای خاص، و غیره مواد خامی هستند که وسواس های فکری از آنها حاصل میشود و فراوانی افکار مزاحم را افزایش می دهند.
بروز اضطراب
بنابراین افرادی که با بروز اضطراب، نسبت به دامنه ی وسیعی از محرک ها و موقعیت ها، عکسالعمل نشان میدهند، افکار مزاحم بیشتری را تجربه خواهند کرد و اگر معنای یکی و یا تعدادی از این افکار به طور نادرستی سوء تعبیر شوند، آن وقت وسواسهای فکری ذهن را اشغال می کنند. در این مرحله، دستکم چهار عامل آسیب پذیری، بدیهی فرض شده است:
۱۔ معیارهای والای اخلاقی
۲۔ سوگیری های شناختی خاص
۳۔ افسردگی
۴۔ اضطراب
هیچ یک از این چهار عامل بدیع نیستند، اما در نظریه کنونی با هم تلفیق شده و به گونهای تنظیم شده اند که نیاز به آزمون های مستقیم را خاطر نشان می کنند. انجام تحقیق درباره این نظریه، نخستین مراحل خود را طی می کند و نتایج آن امیدبخش بوده است. برای مثال پودرون نشان داده است، افرادی که بازگشت افکار خود را بر مبنای ویژگی های شخصی ناخوشایند و یا پیشگویی وقایع ناگوار تعبیر میکنند، افزایشی را در مقدار اضطراب و روحیه منفی، تجربه می کنند.
نیاز به مشاوره حضوری دارید ؟!
اگر نیاز به مشاوره حضوری دارید می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ با پزشک و روانشناس متخصص ٬ دکتر حسین موسی زاده مستقیما تماس حاصل فرمایید و با نحوه مشاوره ایشان آشنا شوید ٬ در صورت تمایل به رزرو وقت ملاقات با منشی دفتر مورد نظر واقع در تهران و یا کرج با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره در منزل دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید که مشاوره در منزل شما صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید
نیاز به مشاوره تلفنی یا مشاوره تصویری دارید ؟!
اگر ترجیح می دهید مشاوره بصورت آنلاین و تلفنی یا تصویری از طریق برنامه هایی نظیر Whatsapp , IMO , Skype و .. صورت گیرد ٬ برای تعیین نوبت و هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۰۱۶۵۳۲۸۲۸ تماس حاصل فرمایید.